Макар и непопулярни и критикувани, мерките срещу разпространението на коронавируса, които влизат в сила от утре, дадоха тласък на ваксинационния процес. В големите пунктове за имунизация днес имаше опашки от желаещи да си поставят доза срещу COVID-19, като причината е ясна - затрудненията за всеки, който няма зелен сертификат, да посещава свободно обществени места като театри, молове, заведения и пр.

Пред "Пирогов" днес следобяд.

 

Засилен интерес имаше в големите столични болници - "Пирогов", "Александровска", "Св. Иван Рилски", "Св. Анна". Но не само. Опашки, макар и по-скромни, имаше и в пунктовете за ваксинация в метрото.

Само до обяд от УМБАЛ "Св. Анна" отчетоха над 1000 поставени дози, с уточнението, че при тях се поставя и т.нар. трета игла.

Снимка: УМБАЛ "Св. Анна"

 

Без изненада, най-предпочитана е ваксината на "Янсен" - поради факта, че е еднодозова и сертификат се издава след отминали 14 дни от поставянето на инжекцията.

бТВ съобщава за засилен интерес и във ваксинационните пунктове в Бургас и Пловдив, като в бургаската регионална здравна инспекция се е наложило отварянетъо и на втори кабинет заради големия наплив.

Само за вчерашния ден в организираните от Столична община места за ваксинация са поставени 245 дози, отчетоха днес от "Московска" 33.

В делничните дни ваксини могат да се направят в две метростанции – на "НДК" и на връзката между “Орлов мост” и СУ “Св. Кл. Охридски”, както и в седем ДКЦ-та. От началото на инициативата в тях са направени 23 498 имунизации.

Пунктът за ваксинация в метрото при СУ. Снимка: Клуб Z

През почивните дни, събота и неделя, Столична община организира „зелени коридори“ за ваксинация в пет от търговските центрове от 13:00 до 18:00 часа – в „Парадайз мол“, „Ринг мол“, „Сердика мол“, „България мол“, The Mall, както и в Културния дом в парка до езерото в ж.к. „Дружба“ от 9:00 до 16:00 часа. Имунизационен пункт работи и в ХII ДКЦ в База 1 на поликлиниката от 9:00 до 14:00 ч. Направените ваксини в общинските пунктове само през уикендите до този момент са 25 614 общо.

Eкип на дирекция "Аварийна помощ и превенция" продължава имунизация на място срещу COVID-19 на заявили желание възрастни хора от дом „Дълголетие“ в София. Столична община организира имунизация на място. В днешния ден са направени 19 ваксини, от които на 9 души е поставена трета игла. Общо в дома са поставени 121 ваксини срещу COVID-19.

Поставянето на ваксините е след направено допитване за желанията на възрастните хора.

Предстои организирането на „изнесен кабинет“ за имунизация и в други домове.

Паралелно обаче опашки от ранна сутрин има и пред лабораториите, които тестват за коронавирус.

"Янсен" - най-предпочитаната ваксина.

 

Пред една от големите лаборатории за изследвания и ваксинации в София също има сериозна опашка. Много от чакащите обаче са изпратени за тестове, защото имат симптоми на болестта, съобщава Нова тв. Оттам са съобщили, че са направени около 2300 антигенни и още толкова PCR теста, а сложените до обяд ваксини са 30.

Припомняме, че според данните в единния информационен портал за коронавируса за изминалото денонощие са били поставени 9097 дози ваксина. Утре рано сутрин, с обявяването на новите данни, ще стане ясно какъв точно тласък са дали обявените вчера мерки на имунизационния процес.