Паметникът пред НДК в София ще бъде преместен в Южния парк, а на негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на Първи и Шести полк, съобщи "Дневник". Решението ще бъде взето на редовното заседание на Столичния общински съвет в четвъртък, като вносители са съветниците от ГЕРБ Михаил Владов, Орлин Иванов и Малина Едрева и от групата на "Синята коалиция" Борислав Бориславов и Прошко Прошков. Традиционно, очаква се само БСП да е против, твърди "Дневник", позовавайки се на източници от СОС. Социалистите обаче имат едва 15 съветници от общо 61.

Проектът за възстановяване на мемориалните плочи е направен по идея на Съюза на ветераните от войните, Съюза на запасните офицери, Съюза на военноинвалидите и Съюза на парашутистите. Няма да се провежда конкурс, какъвто тази година местната управа направи, но не беше избрана нито една от кандидатстващите идеи.

Досегашният обезкостен паметник, някога наречен  "1300 години България" (на скулптора Валентин Старчев), ще бъде преместен в Южния парк и ремонтиран. Ще бъдат преместени фигурите без арматурата и бетонната конструкция.

Мемориалните плочи на Първи и Шести полк са били премахнати през 1977 г., когато започва строежът на НДК. Плочите са били поставени в почит на над 3000 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Представлявали са три стени, разположени във формата на буквата П, а на специални табели са били изписани имената на загиналите за отечеството. Открити са през 1934 г. от цар Борис III.

Подкрепа за възстановяването на плочите на Първи и Шести пехотен полк през лятото даде и служебният военен министър Велизар Шаламанов. Граждани, които бяха създали във фейсбук група със същото искане, този месец внесоха и подписка в Столичната община.