Хиляди хора от Ирак, Сирия и други кризисни региони преминават нелегално границата с Германия от Беларус през Полша от лятото насам. Днес министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер обяви, че трябва да обсъдят вече мерки срещу наплива. Лесни решения на този проблем няма, предупреди той. Причина за този наплив е сложен геополитически проблем, уточнява той. ЕС наложи санкции срещу Лукашенко, след като през пролетта той принудително накара самолет на „Райън еър“ с беларуски дисидент да кацне на територията на страната и арестува блогъра, обявен за враг на властта му.

Според германските власти Лукашенко нарочно пуска бежанци към Полша, използвайки ги за натиск върху ЕС. 5 000 души са преминали границата през тази година, като потокът се е увеличил през последните месеци.

Полша, Литва и Латвия се опитват да затворят границата с Беларус, като издигат стени и увеличават контрола. 

Зеехофер предложи на Полша съвместни патрули по границата, за да не се стига до ново въвеждане на контрол по границите вътре в ЕС. Тези патрули едва ли ще намалят броя на преминаващите беларуската граница, но ще успеят да задържат мигрантите в Полша, където те ще трябва да подадат молба за статут. Това може да подейства възпиращо, тъй като бежанците не желаят да остават в Полша и крайната им цел е Германия. ЕС също се опитва да помогне с частичен успех. След преговори с Ирак бяха прекратени полетите от Багдад до Минск.