Скандална ли е темата за ваксините? Надя Йорданова е поставена пред този въпрос, след като книгата й по темата, плод на три години труд и работата, е отхвърлена от различни издателства.

Причината - това е спорна тема в обществото ни и издателите ни не искат да страдат от негативния PR. 

Разбира се, това не е просто книга за ваксините, а наръчник, написан на достъпен език, възможност за всеки да проумее основните принципи зад вирусите, ваксините, ваксинацията, развитието на имунитет към даден патоген.

Макар че е магистър-фармаколог, Надя ползва и експертизата на двама научни редактори - специалисти в областта на имунологията и медицинската микробиология.

"Te ce cъглacиxa дa peдaĸтиpaт ĸнигaтa бeзплaтнo, пpocтo oт жeлaниe дa пoмoгнaт зa ĸayзaтa – и ycпяxмe", разказва тя.

Сега предстои корекция, предпечат и дизайн на корица. 

Представяме откъси от глава 4 на книгата, пусната от Надя Йорданова безплатно на сайта й Инфармация. А днес следобед тя е наш гост в Z-Каст, подкаста на Клуб Z.

 

***

За съществуването на атома се дискутира още през пети век сл. Хр. О, да – двама древногръцки мъже – философът Левцип и ученикът му Демокрит – са коментирали атоми в епоха, в която още се е считало, че Земята е плоска! 

Понятието за атом се обяснява от двамата учени така:

Вземате някакъв предмет, който може да се реже лесно. Например парче масло. Разрежете го на две. После и двете половинки по на две. Режете на късчета, режете, и пак режете. Режете, докато накрая останете с късче, което не можете да разрежете повече поради малкия размер. Това според Демокрит и Левцип е атом. Доста грубо описание, нали? Естествено, не го ползваме вече, но името атом си остана.

***

Една друга партия - атом – Партия 2, примерно, си има ядрото на опозиционен лидер. Определени електрони – депутати, които са били при Партия 1, са се присламчили към Партия 2. Партия 2 получава твърде много негативни заряди – става анион. И двата йона – Партия 1 и Партия 2 – са силно реактивни и търсят да се свържат, за да компенсират зарядите си. 

Анионът Партия 2 и катионът Партия 1 се приближават и отрицателно заредената Партия 2 се привлича към йона Партия 1, на ядрото премиер с положителен заряд и недостиг на електрони. Плюс привлича минус! Формира се коалиция, която вече е стабилна, няма излишни заряди и ще ни тормози още дълго време. В химията коалициите между атомите на различни вещества се наричат химични съединения. Съединението прави силата! 

***

Например: туберкулозата (ТБ) се причинява от бактерията Mycobacterium tuberculosis. Но ваксината BCG (БЦЖ) не е направена с тези „човешки“ бактерии. Напротив. БЦЖ е щам на причинителя на говеждата туберкулоза – Mycobacterium bovis. Както казах одеве – БЦЖ дава имунна памет към няколко близки вида бактерии, включително както този на туберкулозата, така и към проказата. Защо не ползваме човешки туберкулозни бактерии?

Защото е по-безопасно. Говеждата туберкулоза причинява заболяване много по-трудно при хора, а след ваксинацията с нея пак има достатъчно добра защита. Винаги подбираме най-безопасния вариант на ваксина, а говеждата бактерия със сигурност е по-безопасна, отколкото човешката. За нас, де. Левскарите и другите говеда са по-уязвими към говежда туберкулоза, отколкото хората. Докато ЦСКА-феновете по-скоро са 
възприемчиви към свинска тения.

***

Няма как ваксина да съдържа директно клетки от нови човешки ембриони всеки път, когато се произвежда ваксина. Това би създало етични проблеми, особено пък ако бяха абортирани. Ваксините не съдържат убити нарочно човешки ембриони и техни клетки, това е ЛЪЖА. Няма как например да ползваме растителни клетки, защото тези болести ги виждаме в животни, и то топлокръвни бозайници и птици.

***

Какво тогава предизвиква неврологичните нежелани реакции у ваксините?

Отговорът е АНТИГЕНИТЕ и реакцията на имунитета ни към тях.

Съществува мит, че Гилен-Баре например е неврологичен по произход синдром. Не, Гилен-Баре не е синдром на отравяне на нервната система. Той е автоимунно заболяване. Ваксините целят да възбудят имунитета, и в единични случаи той може да се обърне срещу организма. Така се предизвикат и други автоимунни заболявания като атопични дерматити например. Никой не го отрича.

Автоимунните заболявания са най-сериозните нежелани реакции към ваксините заедно с анафилактичния шок. За щастие са много редки – много по-редки от алергиите, например. За съжаление, те са риск при всички случаи, когато има сериозно мобилизиране на активния ни имунитет. Това е така, понеже при задействане на имунната система към даден патоген в отговор на ваксината, могат да се активират (често по случайност) автореактивни имунни клетки. Това са клетки, насочени към собствения организъм, но под строг контрол. Важно е да се запомни, че дори да се активират, това още не значи развитие на автоимунно заболяване. Данните показват, че са необходими още рискови фактори, за да развием болест. В тази връзка ваксините не могат да бъдат единствена причина за възникване на автоимунно заболяване.

Това важи и за самите инфекции. Синдром на Гилен-Баре например е печално известен като усложнение на най-баналния грип и се появява 400 пъти по-често при заболяване от грип, отколкото от ваксината.


***

Но незначителни или нулеви?

Има ли 100% вероятност, че парабен няма да причини беля? Можем ли да се подпишем и да поемем отговорност? За рак – практически да. За алергия – естествено, че не, всяко вещество, което не е естествено за организма, може да възбуди алергия. Но когато имаш 99.9999% шанс да предотвратиш заболяване без алергизиране, е отвратително да лишаваш деца от този 99.999% шанс за здраве, защото не е 100%. За Гилен-Баре? Има 400 пъти по-голям шанс да се появи Гилен-Баре от грипния вирус, отколкото от противогрипната или друга ваксина. Гилен-Баре е автоимунно заболяване, а не неврологичен синдром в резултат на отравяне. 

Видяхме какво стана, когато се върна дифтерията в Италия заради ниско ниво на ваксинация. Видяхме какво стана, когато морбили се върна в САЩ и покоси хиляди деца, от които някои оглушаха, други починаха, трети останаха с мозъчно увреждане.

Видяхме какво стана, когато компрометирани откъм имунизация деца в България с непълно или липсващо ваксиниране напълниха болниците с морбили през 2009 година и починаха 17 от тях, лежейки 2 по 2 в легло от липса на места. 

От неонатален тетанус са починали 14% от всички смъртни случаи на новородени в страни, където няма добро ваксинационно покритие.

Там, където няма ваксинации, има смърт. Не алергии, не кожни екземи. Смърт.