Продажбите на дизелови автомобили продължават да намаляват на фона на електрификацията на европейския автомобилен пазар и през третото тримесечие хибридните коли са изпреварили дизеловите, сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA), цитирани от Франс прес и БТА.

Незареждащите се хибридни автомобили са на втора позиция с 20,7 процента пазарен дял, след бензиновите (39,5 на сто), но преди дизеловите (17,6 на сто), които губят 10 пункта за една година.

Това увеличение се дължи по-специално на страните от Централна Европа, където продажбите на хибридни коли са нараснали с 69,3 на сто между юли и септември.

Седем години след избухването на скандала "дизелгейт", продажбите на дизелови коли са намалели двойно като през третото тримесечие новите регистрации са били 381 473.

Силно субсидирани, зареждащите се хибридни и електрическите автомобили почти са удвоили присъствието си със съответно 9,8 и 9,1 пазарни дялове.

Продажбите на електромобили са се увеличили двойно за една година в Италия, Швеция, Дания, Португалия и Австрия. Увеличението им е с 62,7 на сто в Германия и с 34,6 на сто във Франция - двата основни европейски пазара.

В България увеличението е с 269,2 процента, но като се има предвид, че през третото тримесечие са продадени 96 електромобила спрямо 26 през същия период на миналата година.

Швеция е страната с най-много електромобили в ЕС, с дял от 25 на сто сред новите коли, следвана от Нидерландия (18,8 процента). Норвегия е с най-електрифициран автопарк в света с близо 72 процента електромобили.

От 2020 година автомобилостроителите засилиха предлагането на хибридни и електрически автомобили и те са първите, които се възползват на фона на слабия автомобилен пазар в резултат на здравната криза и недостига на полупроводници.

Продажбите на Порше (Porsche) например от януари до септември от 100-процентовият елекстрически Тайкан (Taycan) са купени над 911 броя, въпреки че той изостава доста след високопроходимите Кайен (Cayenne) и Макан (Macan).