Лидерът на "Боец" Георги Георгиев съобщи, че не е да няма - има резултат от подадения от него сигнал срещу Иван Гешев заради чата му с pi ar Sevi (пиарката на премиера Бойко Борисов Севделина Арнаудова, която сама потвърди за разговора, б.р.).

След скандала "Боец" подаде сигнали на три места - Висшия съдебен съвет, Инспектората на ВСС, и Върховна касационна прокуратура. Последното - защото смятат, че има и извършено престъпление от страна на главния прокурор.

"Помните ли как на 10 септември 2021 година по време на заседание на парламентарната Комисия по правни и конституционни въпроси всички видяхме как главният каскет Иван Гешев и контакт, именуван в телефона му като „Pi ar Sevi Boiko“, разменяха съобщения и емотикони по чат? - пише днес Георги Георгиев.

Какво се случи след това – БОЕЦ внесохме сигнал срещу Гешев, като представихме нашите данни и позиция, че той не просто нарушава Кодекса за етично поведение на българските магистрати, а по същество действията и контактите му с пиарката на Бойко Борисов – Севдалина Арнаудова, са тежък конфликт на интереси и представляват и състав на престъпление", написа днес Георги Георгиев.

Забележително е, че образуваното от прокуратурата досъдебно производство е по чл. 171 ал.3 от Наказателния кодекс - за такива, които четат чужда кореспонденция, без да имат право на това.

Текстът дословно гласи:

"Който чрез използуване на специални технически средства противозаконно осъществи достъп до или узнае неадресирано до него съобщение, предадено по телефон, телеграф, чрез компютърна мрежа или по друго далекосъобщително средство, се наказва с лишаване от свобода до две години."

"Оказа се обаче, че прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу тези, които са заснели позора на Гешев!", пише Георгиев, без да крие изненадата си, че открил сигнала си в най-ниското ниво прокуратура - районната.

Справка на Клуб Z в системата на прокуратурата (по-точно в публичната й част) говори само, че преписка с посочения номер има образувана в Софийска районна прокуратура. Това е станало на 1 октомври, възложена е на дознател и "чакат данни от други органи" - от СДВР.

Очевидно столичната полиция ще установява не друго, а кой е заснел главния прокурор - като се съди по квалификацията на разследването

Както е известно, информация по текущи досъдебни производства прокуратурата не дава - дори на парламента. Факт е обаче, че цяло денонощие няма опровержение на изнесеното от Георгиев.

Свързахме се с Георгиев и го попитахме - откъде той знае за преписката. Отговорът е много прост - тъй като е страна. Това всъщност е "неговата" преписка, по подадения сигнал срещу Гешев.

След чата от 10 септември, още на 13-и от гражданската организация съобщиха, че внасят сигнал срещу главния прокурор (всъщност на 3 места). На 14-и той е заведен във ВКП, после е разпределен на Специализираната прокуратура и накрая тя го разпределя на Районна", обясни днес Георгиев. Вчера той отишъл в деловодството на ВКП да се поинтересува - какво става с жалбата им срещу главния прокурор. И открил.

(Както е известно, прокуратурата е пълновластен господар - дали, как и по кой член да образува, или да откаже да образува проверки и досъдебни производства за дадено деяние).

Клуб Z напомня, че по повод снимките със златни кюлчета, видеото и пр. в спалнята на премиера Борисов прокуратурата образува дело за незаконно прилагане, научаване и разгласяване на СРС.

В свое интевю пред "24 часа" прокурор Боряна Бецова пък обяви, че за да се произнесе по същество - дали има данни за някакво друго евентуално престъпление, трябва да й се предоставят кюлчетата и банкнотите.