Властите в Колумбия са решили да стерилизират т.нар. кокаинови хипопотами в страната, първите от които преди 30 години бяха внесени в страната, за да попълнят личната зоологическа градина на Пабло Ескобар, съобщи Live Science.

Целта на тази мярка е да се ограничи растежът на популацията на едрите бозайници, които застрашават речнатата екосистема на страната.

Четири хипопотама бягат от зоокъта на наркобарона през 1993 г., след като полицията го уби. Днес са 80 на брой. Те предимно обитават блатистите реки край Меделин - близо до местността, където Ескобар някога е държал своето имение "Хасиенда Наполес".

Те са инвазивни животни, които живеят до 50 години и бързо се адаптират към новия си дом, размножавайки се необезпокоявано в дивата природа. Поначало хипопотамите нямат естествени врагове в Африка, камо ли в Колумбия, където отсъстват едри хищници.

Хипопотамите са тревопасни. Те могат да достигнат на дължина 5 метра и да тежат до 4500 килограма. Един от тях консумира по 40 килограма трева на ден. Проучване от 2018 г. разкри, че стадо от 4000 хипопотама в реката Мара в Кения е "произвело" 9,3 тона изпражнения за един ден. Според учените това количество екскременти започнало да задушава рибите в реката.

Новите господари на Меделин създават главоболие на местните власти. Но вместо да изтребят бързо нарастващата популация, биолозите предпочетоха да стерилизират животните и инжектираха дози от контрацептивна ваксина на 24 хипопотама.

Ефектът на ваксината трае няколко години. В миналото тя е използвана при контрола на популацията на елени и диви коне в САЩ, както и кенгура в Австралия.