Изминаващата седмица бе доста динамична откъм срещи и обсъждания на лансирната по-рано тази година идея на ФИФА Световните първенства по футбол да се провеждат на две години, а не на четири.

Централата засега губи този "мач" и то с много - почти никой друг не иска това. Клубове, федерации и конфедерации, поне "най-футболните" - УЕФА (Европа) и КОНМЕБОЛ (Южна Америка) са върли противници. Те смятат, че ако това се въведе, балансът между клубен и национален футбол ще бъде нарушен, а играчите, които и сега са натоварени, вече ще изнемогват.

Но ето как протичат събитията по този казус в хронологичен ред.

На първо място основен двигател на идеята за Мондиал на всеки две лета е Арсен Венгер. Той заема позиция със сложно назнание във ФИФА - отговорник за глобалното футболно развитие. Но няма да сбъркаме, ако го наричаме просто "технически директор". Венгер не беше много обичан от съперниците на "Арсенал", когато дълги години бе начело на "топчиите". В края на престоя му там и техните фенове го поразлюбиха. 

А с такива афиширани и лансирани намерения, май вече никой не го харесва. 

Още не е заглъхнало ехото от опита за сформиране на Суперлига, а по нея си текат процеси, съдебни дела, "Реал", "Барселона" и "Ювентус" не са се отказали, а сега и това.

От лятото насам проектът бе представен най-вече неофициално - в разговори с най-популярните и най-влиятелни личности и субекти във футболния свят. От дни насам обаче ФИФА премина в настъпление и официализира замисъла си.

Във вторник президентът на централата Джани Инфантино имаше конферентен разговор с 55-те федерации, членове на УЕФА - сред тях и Борислав Михайлов. Журналисти не бяха поканени, но в реномирани световни медии и агенции излязоха информации как е протекла срещата. Според тях Инфантино е срещнал яростен отпор, като дори се е стигнало до повишаване на тон и ултиматуми.

"Асошиейтед прес" написа, че шефовете на футболните федерации на Италия, Германия, Португалия, Румъния, Финландия, Швеция и Шотландия категорично са заявили на швейцареца, че са против. Нещо повече - някои от тях са заплашили, че ще напуснат ФИФА. Техният брой бил 12. Като потвърждение на това дойде съвместна декларация на Северните футболни федерации - Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Исландия и Фарьорските о-ви.

В нея те предупреждават, че заедно ще предприемат бъдещи действия, ако Мондиалът почне да се провежда на две години.

В сряда се събра Бордът на ФИФА - за да обсъди реакциите. Те са негативни и в Южна Америка, защото там и сега едва събират легионерите си из Стария континент, затруднени допълнително и от мерките срещу пандемията.

Джако Сварт

В петък брифинг даде организацията на Европейските лиги, в която членуват 33 национални първенства. Босът й Джако Сварт обяви, че сдружението няма да приема предложението на ФИФА при никакви обстоятелства, независимо "дали то е на масата за преговори или не". Според него то ощетявало клубния футбол не само заради претоварване на вътрешния календрар, а и по икономически причини.

Сварт посочи, че прекъсванията за квалификации на националните отбори и сега били много. И че организацията работи по това да се фиксират определен брой дни за почивка на футболистите, които да влязат и в договорите им (някои ги имат) и да не се пада под определена граница.

ФИФА срещна несъгласие също от Международния олимпийски комитет и от най-могъщите членове на Асоциацията на европейските клубове, чийто шеф неотдавна стана босът на "Пари Сен Жермен" Насер Ал Хелайфи. Също вчера катарецът, президентът на МОК Томас Бах и босът на УЕФА Александър Чеферин са имали среща по казуса.

Противници са и дамите - и техни футболни организации и представители въстанаха, защото "Мондиал на всеки две години" се отнася и за тях.

На 20 декември ФИФА ще проведе конгрес, на който се надява да стигне до "единна позиция". Засега гласуване не се планира. Дотогава явно ще вървят преговори - официални и неофициални.

А на своята пресконференция, като истински политик Джани Инфантино отхвърли информациите за заявени бойкоти и т.н.

"Дискусиите бяха разгорещени, но и позитивни, поне демонстрира дух и гъвкъвост президентът на ФИФА. - Те определено ще продължат да бъдат разгорещени.

Разбирам това, аз самият съм страстен фен на футбола, освен че не виждам нищо лошо да има различни мнения. Получаваме обосновани критики, но и позитивни коментари. Важно е да бъде чут всеки един глас.

На срещата с федерациите на УЕФА не са обсъждани бойкоти. Уверен съм, че на 20 декември ще съумеен да излезем с единна позиция."

След това функционерът добави, че идеята не е дошла от него. Поради което на въпросната среща, а и в други случаи, той се изявявал в ролята на арбитър - също като съдията във всеки един мач.

Във ФИФА се водели от "спортни причини", а не от финансови при лансиране на предложението. Не ФИФА е врагът, а някои други неща от съвременния свят, заради които младите хора вече не се вълнуват толкова много от футбола, обобщи Инфантино.

И добави, че много неща трябва да се премислят и променят във футбола, за да се избегне трайна загуба на популярност.

"Правим го заради нашите деца, искаме да сме сигурни, че те ще продължат да бъдат влююбени във футбола", рече Джани Инфантино.

Той е на мнение, че промени се правят трудно, но са необходими, дори ако трябва да се върви с "крачка напред и една назад", както в момента. 

Нещо важно - босът каза, че практиката една страна да е домакин на голямо първенство отива в историята. Занапред ще се залага на съвместни домакинства. Така било по-лесно, отколкото само една държава да се нагърбва.

И новина за финал - Световното клубно първенство ще се проведе в началото на 2022 г. в ОАЕ, а не в Япония. Шампионатът на континенталните първенци трябваше да е в края на настоящата година, но Япония отказа домакинството заради пандемията.