Американски хирурзи успяха да трансплантират бъбрек на прасе на жена в мозъчна смърт. Органът е заработил.

Операцията, чиито резултати бяха огласени преди дни, е била извършена в медицинския център Langone в Нюйоркския университет, на 25 септември.

По време на експеримента, продължил 54-часа, бъбрекът е останал извън тялото на жената, така че учените са можели да наблюдават какво става и да вземат проби от тъканта. Въпреки че бъбрекът не е бил присаден вътре в тялото, той е бил напълно свързан с кръвоносните съдове, а лекарите са можели да проследят дали ще бъде веднага отхвърлен.

Проблемите при досегашните опити за трансплантация на органи от животни на хора обикновено възникват, когато човешката кръв влезе във взаимодействие с животинската тъкан, обясняват експерти пред "Ню Йорк таймс".

Органите на свинете имат много предимства пред тези на приматите при трансплантация. Но има едно огромно препятствие. Тъканите на прасетата носят ген, който е кодът на захарна молекула, наречена Алфа гал, която може да разбуни имунната система и това да доведе до отхвърляне на органа, пише Live Science.

За експеримента с присаждането на бъбрека екипът използва орган от прасе, резултат на генно инженерство. При животното е бил премахнат този ген. За да подготвят бъбрека за трансплантация, учените го модифицират и по друг начин - присаждат тимусната жлеза, която помага на имунните клетки да реагират на инфекции, в органа.

По време на 54-те часа на опита учените следят за бърз отговор на имунната система за отхвърляне на бъбрека, дали антителата в човешката кръв атакуват органа, когато влязат в него. Но това не се случва, вместо това органът започва да произвежда "очакваното количество урина". Екипът отчита, че той работи съвсем нормално. Започва да филтрира креатинина и бързо нивата на този показател се връщат в нормалните си стойности.

Този опит може да окаже голяма стъпка в присаждането на органи от животни но хора, но остават твърде много въпроси.

Самият хирург, извършил операцията - Робърт Монтгомъри - живее с чуждо сърце от три години. Според него резултатът от операцията е бил като при всеки друг случай на трансплантация от донор човек, извършена от неговия екип.

"Много бъбреци на починали хора не заработват веднага и отнема дни или седмици да започнат. Този проработи веднага", казва за "Ню Йорк таймс".

Жената е била регистрирана като донор на органи, семейството ѝ е дало съгласието си за експеримента. След операцията тя е изключена от животоподдържащите системи.