Бойко Борисов в Берлин: Желаем да си подредим държавата
Символ веруюто ни е стабилна, праволинейна, прогнозируема, евроатлантическа България


СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Бойко Борисов пожела среща с българската общност, веднага след приземяването си в 18,30 ч снощи в Берлин. Премиерът пристигна в Германия по покана на канцлерката Ангела Меркел, с която ще разговаря днес. 
Той ще бъде посрещнат с военни почести пред канцлерството от 11,45 часа. По програма срещата му с Меркел ще продължи до 13,15 ч.

Борисов веднага строи тв екипите и журналистите в посолството: “Ако мога да ви помоля  да застанете встрати, че хората да не ви гледат гърбовете.” Препълнената зала избухна в аплодисменти.

“Надявам се утре и в канцлерството, и в Бундестага да постигнем такива  договорености, че Германия да ни помогне в реформите в тази погубена година и половина от падането нашето правителство. Сега имаме коалиционно правителство, което много хора мислят, че е на млцинство, мислят, че е нестабилно. Трябва да ви кажа, че това пък е едно прекрасно време да се опознаем с колегите от другите партии. Мисля, че то може да стане и по-стабилно, отколкото дори сме си мислили. Затова беше важно и тук, в Германия, ние да покажем това си единство и желание за подобна работа. Знаете, германците обичат да им е ясно, да им е начертано, да е стабилно, да е прогнозируемо и ние нямаме право да подвеждаме нашите приятели тук в канцлерството и Бундестага с това, което ще правим”, заяви целта на посещението си Борисов и продължи:

“Амбициите са ни да наваксаме тази година и половина. Много е трудно - 4,5 милиарда евро неусвоени пари от европейските фондове и 8 милиарда дефицит. На 0,48 процента оставихме финансовия дефицит, който е най-ясният параметър за това дали харчиш, колкото произвеждаш или популистки си правиш политика на базата на дълга за следващите поколения. Ние 4 години това не го допуснахме. Сега обаче, за да възстановим баланса на системите и на работа в държвата, този дълг трябваше да бъде изтеглен. В петък вечер затворихме на 2 милиарда и 600 милиона лева, това сме платили по КТБ. Представяте ли си тези пари, разположени върху бюджета на България колко средства щеше да има за култура, за образовение, за спорт, за здравеопазване, за реформи, ако щете. Целта на посещението ни тук е да покажем, че сме единни и желаем да си подредим държавата – стабилна, праволинейна, прогнозируема, евроатлантическа. Това е нашето Символ верую.”

Встъпителните думи на премиера, който призова за открито поставяне на болезнени въпроси, предизвика вълна от въпроси.
Българска лекарка в Берлин попита кога най-сетне у нас ще има адекватно здравеопозване.
Борисов отговори: “В здравеопазването харчим огромни пари и може би това да е грешно до този момент. Преди 10 години българското здравеопазване е имало 1 милиард бюджет. Сега  мина 3,5 милиарда. А дали с 2,5 милиарда повече се е подобрило поне два и половина пъти повече? Имаме нов министър на здравеопазването, той има доста амбициозна програма, правителството стои зад нея. Много неща мислим да подобрим – като се започне от спешната помощ, парамедиците, куп неща. Но ние сега се борим първо да не ги бият лекарите. И това е проблем – че ги бият. Не стига,  че лекуват, а ги бият. Това искаме да оправим. Пари има, много неща могат да се направят. Мисля, че този път ще се справим. Знаем проблемите, има пари, има парламентарно мнозинство, което да ги подкрепи. Много неща могат да се направят . Но няма как при 3,5 милиарда и половината болници да са с по 50-100 милиона дългове. Или има толкова легла, колкото всеки, който кихне, трябва да отиде да легне на легло, за да вземат пари от клиничната пътека. Темата е много дълга, но имаме екип, който се надявам да се справи.”

А какво мисли Борисов по големия въпрос за “Южен поток”?

Позицията на премира : “Трябва да почна по-назад с трите големи проекта на Руската федерация в България. Бургас –Александруполис беше опасен за околната среда. Хората в Бургаския регион се разбунтуваха. Вторият – за АЕЦ Белене - имаше издаден лиценз, нормални разрешителни, нямаше финансова рамка. На практика  беше като при “Плод-зеленчук “– колко ще струва – един вика 5 милиарда, 7 или 8, или 9, или пък 10. Третият – “Южен поток” изглеждаше абсолютно нормален и необходим за България. Изникна обаче проблемът с третия пакет – сиреч по тази тръба и други доставчици да могат да транспортират газ. Проектът вървеше сравнително добре. В един момент дойде правителството на Орешарски, те погубиха и този проект. Лъжеха Брюксел, лъжеха и руснаците. Направиха един търг по Нова година, а те не е трябвало да го правят. Но за да си вкарат свои фирми, след това почнаха да вадят едни, втори , трети... Това ядоса Европейската комисия, не на последно място се отразиха и събитията  в Украйна, наложените на Русия санкции. Повтарям – това нямаше да попречи, ако не беше безумното поведения на Орешарски и сие, лъжейки Брюксел. Лъжеха, че не са подписали договор, те го бяха подписали, но забележете – договорът е така подписан, че пак не се знае колко пари, от кога, колко газ, каква такса, от кога – след 20, 5 или 10 години, сиреч договор за пренос и печалби няма. Това е положението! Криеха договорите. Сега, миналия петък, ги намерихме. Сега България трябва да води съдебни дела. Нито можем да продължим, докато няма решение на Брюксел, нито  можем да изълним задълженията си по договора. Ще попитам канцлерката каква е разликата между Северен и Южен поток. Каква е разликата между натовска Турция и Гърция, и България. Някои неща не са ни ясни е затова сме дошли  да си опресним познанията. В Брюксел много ясно защигихме тезата на България – нека поемат солидарно с нас финансовите тегоби, които ще понесем.”

Не беше подмината и темата за КТБ.

Борисов беше категоричен: “Умишлено събориха КТБ. И тези, които бяха на власт – Орешарски, Чобанов, тези които пратиха полицията там. България не печата пари.” 

Премиерът говори и за пенсионерите: “Вземат пенсия, работят, а и получават по 30 лева иналидност. Можеш ли да хванеш логиката?

После припомни и времената преди да стане кмет на София. Тогава главният архитект с един туш и 1-2 декара отивали в друга посока. Тогава София не е имала план. 

“Ето, така се управляваше София. Сега се правят кадастри и това не може да се случи. Ако си спомняте как се крадеше, сега един квадратен метър не може да мине през общината, без да стане публично достояние. Толкова  открито управление, което сме постигнали, е трудно да си представиш. Така че не се тревожете, всичко ще е наред”, врече се Борисов, хвалейки кметицата Йорданка Фандъкова, макар да не й спомена името.