И втората иРНК ваксина - тази на Moderna - е ефикасна и безопасна за деца на възраст между 6 и 11 години. Това сочат изпитания на производителя сред 4753 деца.

Данните от изследването ще бъдат изпратени от регулаторните органи, като се очаква одобрението да дойде бързо. Пред Си Би Ес д-р Антъни Фаучи, главният инфекционист на САЩ, заяви:

"Напълно възможно е, ако не и твърде вероятно ваксините да бъдат на разположение за деца между 5 и 11-годишна възраст през първата или втората седмица на ноември."

Американските федерални власти имат запас от 15 млн. дози ваксини за деца - на Moderna и Pfizer, които съобщиха за същите резултати миналата седмица. Ваксината на Pfizer е 90,7% ефективна при деца между 5 и 11 години. 

Обемът на детските дози е по-малък - с около 1/3 от този на възрастните. Малчуганите също ще се нуждаят от две дози за пълен ваксинационен цикъл.

Мнозинството странични ефекти са леки и умерени по тежест, съобщават от компанията - умора, главоболие, висока температура и болка на мястото на инжектиране.

Ваксините на Pfizer и Moderna вече са одобрени и се ползват за деца между 12 и 18 в Европа и по света. Очаква се искането за одобрение на употреба при по-малките да бъде изпратено и на Европейската агенция по лекарствата.