Българският ансамбъл по художествена гимнастика няма да участва на Световното първенство в Япония заради контузия на Лаура Траатс, съобщи официално федерацията.

Това трябваше да е последното състезание в кариерата на олимпийските шампионки от Токио. Още преди Летните игри те обявиха, че Мондиалът ще е лебедовата им песен като гимнастички.

Вчера ансамбълът ни е провел две тренировки в Китакюшу и след втората Лаура Траатс е получила много силна и остра болка. Веднага е направена консултация с лекаря на отбора д-р Добрев, който е преценил, че травмата на Лаура е сериозна и участието на отбора е невъзможно. Резерва няма.

Ансамбълът замина отлично подготвен и амбициран да се оттегли по шампионски, като отново се докаже в Страната на изгряващото слънце.

"Лаура е получила доста силни болки и нашият доктор е казал, че не трябва да се рискува и не трябва да играем. Контузията ѝ е дискова херния. Няма нищо по-важно от здравето на момичетата. След като докторът е казал, няма да играят. Добре са момичетата. Те постигнаха най-големия си връх. Нищо фатално не се е случило", заяви шефката на БФ по художествена гимнастика Илиана Раева пред бТВ.

Квалификациите в индивидуалната надпревара започват утре сутрин наше време. България е представена от Боряна Калейн и Татяна Воложанина. В същия ден са финалите на топка и обръч.

В четвъртък е състезанието на бухалки и лента.

Ансамбълът ни трябваше да стартира в петък в многобоя. За събота е предвиден индивидуалния многобой, а в неделя ансамблите ще играят отново на отделни уреди - 5 топки и 3 обръча и 2 чифта бухалки. Без нашият състав обаче.

В медиите и социалните мрежи веднага започна да се задава въпросът защо няма резерва? Ето отговорът на БФ по художествена гимнастика:

ОТГОВОР ОТНОСНО РЕЗЕРВИТЕ

Понеже сме буквално засипани с въпроси, а освен нас въпроси летят и към делегацията ни в Япония, където на всички е достатъчно тежко, трудно и тъжно, нека ви отговорим!

За да пътува резервата, тя трябва да играе ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в едното съчетание. На Олимпийските игри имаше изискване да участват САМО 5 гимнастички. Камелия пътуваше, както и Татяна, обаче те бяха с отбора ДО ВЛИЗАНЕТО В ОЛИМПИЙСКОТО СЕЛО! За да може ако нещо се случи с някоя от основните състезателки до влизането в селото, те да влязат! След влизане в Олимпийското село промени в състава не се допускаха!

До вчера Лаура не е имала проблем да играе. Нашият щаб никога не е мислел да извади една от олимпийските шампионки и да играе с резервна състезателка в едното съчетание, затова и няма резерва с тях!

За жалост в големия спорт има такива моменти! Случват се!

Не търсете проблеми там, където не са! Обичайте и подкрепяйте момичетата, нека изпратим към всички любовта и положителната си енергия и да стискаме палци Лаура бързо да се оправи, а Боряна и Танчето да играят без грешка!

Благодарим на всички за интереса и загрижеността Ви!

Нека оставим момичетата на спокойствие, заслужават го!

На всички им е много тежко! Утре сутринта Буба и Таня започват борбата, нека ги оставим да могат да се концентрират и да играят както са подготвени!