Най-големият български синдикат - КНСБ, вижда задълбочаване на инфлационните фактори в страната и продължаване на растежа на цени на основни хранителни стоки и услуги. Всичко това - движено от скока на цените на електроенергията, природния газ и петрола. Това сочи последното експресно проучване на профсъюза. 

То показва, че на годишна база пропан-бутанът поскъпва с 52 процента, бензинът и дизелът - с 30 на сто.

От синдиката настояват за втора актуализация на бюджета за тази година, която да позволи да се защитят бедните домакинства и работещите.

От КНСБ прогнозират, че инфлацията през тази година ще надхвърли 6 процента.

Именно затова от там искат и приемането на техния спешен пакет от мерки, който да помогне на хората и домакинствата. В него, разбира се, е включено основното им искане от седмици - увеличаване на минималната заплата на 700 лева още от първи ноември.

Освен това - хората  на минимално обезщетение за безработица да получат добавка от по 120 лева за последните три месеца на годината, както и всички социални помощи да се обвържат към прага на бедност, изчисляван от синдиката на 460 лева в момента.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска спешно преразглеждане на енергийното подпомагане, което да позволи двойно повече хора да попаднат в системата, а за месеците януари, февруари и март, които са най-студените, да се дадат допълнителни суми към сега определените от 525 лева за целия отоплителен сезон.

Ако доходите не се компенсират заради ръста на цените, има опасност от бунтове, подобни на тези през 2013-а, предупреди синдикалистът:

„Политическата нестабилност, хаосът, в който се намира държавата, да стигне до подобни неконтролируеми и неуправляеми процеси“.