След като предизвика вълнения сред западните правителства, турският президент Реджеп Тайип Ердоган реши най-накрая да се откаже от намерението си да изгони посланиците на 10 страни, пише днес френският в. „Монд“.

Става дума за Франция, Германия, САЩ, Канада, Финландия, Дания, Нидерландия, Норвегия, Швеция и Нова Зеландия. Той ги беше обвинил в намеса във вътрешните работи на Турция. В понеделник, 25 октомври, обаче, преди турското правителство да се събере, за да реши за санкциите, визираните посолства потушиха кризата, като предложиха изход от положението, са обяснили пред вестника дипломати.

В текст, публикуван в акаунта му в Туитър, посолството на САЩ припомни обвързаността си с Виенската конвенция, която урежда дипломатическите отношения, и по-специално с нейния член 41, който забранява всякаква намеса във вътрешните работи на приемащата страна.

Другите посолства споделиха същото съобщение. "Приета положително" от турския държавен глава, според официалната Анадолска агенция, декларацията беше размахана като знак за победа от проправителствените медии, екзалтирани от "отстъплението" на чуждестранната дипломация. 

"След като бяха плюли, посланиците трябваше да оближат храчките си", беше заглавието на всекидневника "Йени акит", цитирано от "Монд" 

"Мисля, че те ще показват повече предпазливост в декларациите си", заключи Ердоган след срещата на Министерския съвет.

Причина за скандала стана публичен призив от десетимата посланици на 18 октомври да бъде освободен правозащитникът Осман Кавала, затворен от четири години без присъда въпреки решение на Европейския съд за правата на човека в Страсбург той да бъде пуснат.

Разярен, Ердоган заяви два пъти гръмко миналата седмица, че е наредил да бъдат изгонени подписалите призива. Думите на президента доведоха до най-голямото падане на турската лира досега (9,85 лири за 1 щатски долар) при отварянето на пазарите в понеделник сутринта. Валутата си върна част от стойността във вторник (9,60 лири за 1 щатски долар) след съобщението за деескалацията на напрежението.

Въпреки повторените заповеди на турския президент, никакво официално уведомление не е било получено от визираните правителства. Турското министерство на външните работи очевидно е забавило изпълнението на решението си. Според някои турски медии дипломати и съветници са положили всички усилия да върнат президента към здравия разум, пише "Монд".

Евентуалното изгонване на посланиците щеше да има тежки последици. Присъствието на "световния лидер", както някои в Турция наричат Ердоган, на две големи международни срещи в края на тази седмица, срещата на върха на Г-20 в Рим в събота и световната конференция за климата COP-26, която започва в неделя в Глазгоу, щеше да бъде осуетено.