До 22 ноември Софийската филхармония ще продава билетите за всичките си концерти с 50% намаление. Достъпът до зала „България“ става само с валиден зелен сертификат.

„Интересът към концертите не е спаднал спрямо този от последната година и половина -  напротив наблюдава се известно покачване, каза за БНР диригентът Найден Тодоров, който е и директор на Софийската филхармония. - Едната от причините вероятно е усещането за сигурност, което хората имат, идвайки в залата, от друга страна аз чета и реакции в социалните мрежи - хората са изключително агресивни към настоящия момент и от едната, и от другата страна на барикадата - едни смятат, че става дума за нарушаване на правата им, други смятат, че става дума за спасяване на положение. Аз съм определено от втората група.

Едната от причините да бъда от втората група е, че през последната половин година имах възможност да наблюдавам какво е в Австрия и Германия - животът се върна много близо до нормалното с въвеждането на зелените паспорти. Хората, които смятат, че става дума за дискриминация трябва да разберат, че тестването не е дискриминация - тестването е от една страна за самия човек, че е здрав и от друга страна за спокойствието на останалите хора да знаят, че другите в залата също са здрави."

Софийската филхармония е осигурила мобилна лаборатория за тестване на зрителите, които посещават концертите на филхармонията в зала „България“.

„Ние сключихме договор с лабораторията и реално ние плащаме само за режийните разноски. Хората плащат 10 лева за тест и точно по тази причина намалихме цените на билетите. Освен това Софийската филхармония поема тестването на всички свои артисти“, допълни в предаването „Хоризонт до обед“ Найден Тодоров.

На 28 октомври Софийската филхармония ще изнесе концерт в зала „България“ с участието на Денис Ръсел Дейвис, който ще дирижира, и пианиста Александър Улман

В неделя - 31 октомври, ще има концерт на големия баритон Томас Хемсън.