80% спад в оборотите на заведенията след въвеждането на "зеления сертификат", отчитат от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията. Изчисленията им се базират на първите два дни от активното въвеждане на мерките, пишат днес от организациите в писмо до медиите. 

"Спадът е пропорционален на ваксинираните българи - при 20% ваксинация, 80% спад на оборота. Такава криза в сектора не е имало през последните повече от 30 години", разсъждават още от БАЗ и СЗБ и подчертават, че планираният голям протест на бранша утре остава. 

Ресторантьорите твърдят, че са направили всичко възможност да осигурят персонал, който да отговаря на изискванията, но клиенти просто нямало. Имало и случаи, при това при "най-оборотните заведения" в България да има дни с 0 резервации. 

"В условията на стремглаво нарастващите цени на ток, горива и хранителни стоки и с приходи, които дори не се доближават само до битовите разходи, бизнесът е обречен! Затворените обекти се увеличават с всеки изминал ден", пишат още те. 

Според тях, за "тоталното обезлюдяване на заведенията" е виновен лично здравният министър Стойчо Кацаров, който "дискриминира няколко сектора от българската икономика, като ги задължи да работят само с персонал и клиенти със „зелен сертификат“, но остави отворена по-голямата част от държавата и по този начин повечето хора не желаят да се сдобият с документа единствено, за да отидат на кафе, театър, кино или фитнес."

Освен това, подчертават организациите, безплатните тестове от по 10 лв. са започнали да се появяват "тук-там", но към момента разпространението им било "бутиково" и нямало масов достъп до тях. Продължават да твърдят и че са дискриминирани спрямо общинските и публичните администрации, където излизало, че "COVID няма".

"Използваме случая отново да опровергаем внушенията на някои от министрите, че „зеленият сертификат“ е въведен по желание на туристическия бранш. Факт е, че имаше срещи, на които ние се съгласихме да работим със „зелен сертификат“, като единствена алтернатива на локдаун. Но направихме конкретни предложения как това да се случи, за да има както здравен, така и икономически ефект. Нашите предложения бяха пренебрегнати, а начинът, по който се въведе „зеления сертификат“ ни обрича на гибел, с което няма как да сме съгласни. 

Министерство на здравеопазването вече обяви, че няма да признае тестовете за антитела за издаване на „зелен сертификат“, с което оставя над 1 млн. българи извън потреблението на най-засегнатите браншове. В същото време се издава документ след първа ваксина, което е в разрез с всички Европейски практики и е прецедент за България", пишат още ресторантьорите днес.