МВР е пратило уведомление до охранителна фирма "Делта гард" ООД за стартирала процедура по отнемане на лицензите й за частна охранителна дейност.

Документът в оригинал може да бъде видян тук. 

Това става ясно от съобщение на Антикорупционен фонд (АКФ) - организция, в чиито разследвания "Осемте джуджета" фирмата на т. нар. Митко Каратиста (Димитър Спасов) заемаше възлова роля.

"Делта гард" е на "първа линия" още при овладяването на активи на бившата КТБ като ТВ 7 от Николай Бареков, завода за асансьори "Изамет" и пр.

Друг интересен факт е, че в АКФ е получен отговор на тяхно писмо от вътрешния министър Бойко Рашков. То бе по повод това, че пред ресторант "Осемте джуджета" в София - с наематели Петьо и Любена Петрови видимо е стояла денонощна охрана от столичната полиция. МВР признава това за факт.

За пръв път МВР признава, е данните са основателни и се започват дисциплинарни проверки.

"Припомняме, че от АКФ още през септември 2020 г. сигнализирахме МВР за изнесените в разследването „Осемте джуджета“ множество данни за закононарушения от страна на „Делта Гард“ и приканвахме за цялостна проверка на дейността ѝ.

От предишното ръководство на МВР през ноември 2020 г. получихме отговор, че не са констатирани нарушения на документацията на „Делта гард“, а охранителната фирма е осъществявала дейността си съгласно изискванията на Закона за частната охранителна дейност.

През май 2021 подновихме искането си за проверка, а преди месец МВР ни уведоми, че изнесените данни за закононарушения на „Делта гард“ са основателни."

В новия отговор от МВР с дата 1 септември се съобщава, че са предприети дисциплинарни мерки срещу полицейски началници от СДВР.