Португалският парламент поправи пътя към предсрочни парламентарни избори, като отхвърли проектобюджета за 2022 г. на правителството на социалиста Антониу Коща, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Проектобюджетът бе отхвърлен със 117 гласа. 108 депутати се обявиха в негова подкрепа.

Както бе предвидено, Левият блок и Комунистическата партия гласуваха редом с дясната опозиция срещу проектобюджета, предложен от правителството на малцинството на Коща. Това е безпрецедентен провал от настъпването на демокрацията в Португалия през 1974 г. Той по принцип не води автоматично до падане на правителството или до предсрочни избори. Но президентът на Португалия, консерваторът Марселу Ребелу де Соуза, който се опитваше да постигне компромис за бюджета, позволяващ на страната да се възползва изцяло от европейските средства, отпуснати в контекста на здравната криза, бе предупредил, че ще използва правомощията си, за да разпусне парламента, ако се стигне до задънена улица.

Вчера, преди вота за бюджета, президентът настоя, че винаги е искал да не стига до задънена улица и че е направил всичко по силите си, за да избегне това. Той припомни, че вече ясно е обяснил какви ще бъдат последствията.

"Ако парламентът не е в състояние да приеме бюджета, който е фундаментален за страната, то ще бъде от положително значение да се даде думата на португалците, за да кажат те какво мислят относно един бъдещ парламент", заяви държавният глава.

Премиерът пък припомни, че последното нещо, от което има нужда страната, е политическа криза при тези обстоятелства. Той изключи възможността сам да подаде оставка и обеща да оглави политическия си лагер в бъдеща изборна битка. Но Коща каза, че е готов да се подчини на финалното решение на президента относно разпускането на парламента и предсрочните избори. Президентът обаче все пак поиска консултации с различните партии, както и с държавния съвет, който го консултира.

Коща дойде на власт преди шест години, като спечели изборите тогава начело на безпрецедентна лява коалиция, мотивирана да сложи край на политиката на строги икономии, следвана от десницата в замяна на международен спасителен план, договорен за страната през 2011 г. Но лявата коалиция започна да се пропуква след изборите през 2019 г. Тогава Коща спечели, но не му стигнаха осем места за абсолютно мнозинство. Той реши да оглави правителство на малцинството и да договаря подкрепа за всеки един конкретен случай.

Преди година бюджетът за 2021 г. бе приет на косъм благодарение на въздържание от страна на коалицията между комунистите и зелените и на малка партия, защитаваща правата на животните. Но тази година Левият блок и комунистите се обявиха срещу бюджета и поискаха властите да положат повече усилия в подкрепа на покупателната способност и обществените услуги.

Според анализатори при евентуални предсрочни избори може да спечели само крайната десница, като утвърди постигнатия на президентските избори през януари пробив, а другите партии да се окажат по различни причини наказани от избирателите.