Малка група от най-богатите хора могат да решат проблема с глада по света. И то само с частица от парите си.

Това заяви пред Си Ен Ен Дейвид Бийзли, директор на Световната продоволствена програма към ООН.

Милиардерите трябва да помогнат еднократно сега, обяви той, като даде за пример най-богатите - Джеф Безос и Илон Мъск.

"6 млрд. долара, за да се помогне на 42 млн. души, които буквално ще умрат, ако не им помогнем. Не е сложно", обяви Бийзли.

По последни данни Мъск има 289 млрд. долара, така че това е едва 2% от парите му. Мъск на практика удвои богатството си от началото на пандемията.

Но COVID-19 и други проблеми доведоха до серия от кризи на ключови места в света, които по принцип се борят с глада. Половината популация на Афганистан - 22,8 млн. души - са изправени пред сериозна криза за храна. 3,2 млн. души под 5-годишна възраст са под риск.

Климатичните промени също влошават кризите с прехраната - например ураганите и наводненията в Южна Америка, които съсипват местното производство.

Войните в други части на света водят до същото. В Етиопия 5,2 млн. души имат спешна нужда от храна покрай продължаващата гражданска война. Хиляди цивилни бяха убити, над 2 млн. души напуснаха домовете си.

"Не знам откъде получават каквато и да е храна. Нямаме гориво, нямаме пари в брой, не можем да плащаме на хората си, не можем да закараме камионите си там", обяснява Бийзли.

Не е ясно как обаче еднократна помощ от милиардерите ще реши проблемите, които ще продължат през следващите години и десетилетия.