Издръжката на нелегалните мигранти, задържани при опит да влязат незаконно от Беларус през границата, струва на Полша по 700 000 долара месечно, съобщи днес говорителката на полската гранична полиция Анна Михалска, цитирана от ТАСС и БТА.

По думите й разходите на месец за един обитател в центровете за чужденци възлизат на 1838 злоти (465 долара), като в сумата влизат храна, лична хигиена, дрехи и хонорари за преводачи. През миналата година в полските центрове са пребивавали 207, а през тази - 1700 човека, при което месечните разходи за издръжката им са се увеличили от 380 000 злоти (около 100 000 долара) до 2,8 милиона злоти (700 000 долара), добави тя.

Говорителката уточни, че не включва заплатата на граничните полицаи, защото тогава стойността на издръжката на един чужденец би достигнала 14 000 злоти дневно (повече от 3500 долара на ден).

От началото на 2021 г. около 27 000 мигранти са се опитали да прекосят незаконно полско-беларуската граница. В някои от граничните райони с Беларус полските власти въведоха извънредно положение.

Те постоянно увеличават броят на войниците, изпратени да помагат при охраняването на границата, и издигат ограда от бодлива тел, планирайки в бъдеще тя да бъде заменена с по-надеждна ограда с датчици за проследяване.

Варшава обвинява Минск, че докарва на своя територия мигранти, предимно от Близкия изток, и ги насочва към Полша, Литва и Латвия с цел да провокира миграционна криза в ЕС като ответна мярка на европейски санкции срещу режима на президента Александър Лукашенко.