Адвокати, представляващи семействата на 298-те души, които загинаха, когато самолет на Малайзийските авиолинии беше свален над Украйна през 2014 г., са били заплашвани и им е била предложена защита, съобщи днес нидерландската телевизия Ер Те Ел, цитирана от Ройтерс и БТА.

Според телевизията няколко от адвокатите, които представляват семействата на делото за убийство, което се води в Нидерландия и по което са подсъдими трима руснаци и един украинец, са съобщили, че са били следени след напускане на сградата на съда или са забелязали подозрителни мъже около дома си.

"В общи линии всички заинтересовани страни по делото (за полет MH17) знаят за физическите заплахи и заплахите в интернет. Ние никога не коментираме специфични мерки за сигурността", каза говорителка на нидерландската национална агенция за борба с тероризма.

Агенцията отказа да коментира подробности от съобщението. Според Ер Те Ел агенцията е организирала брифинг за адвокатите на жертвите в края на септември, на който им е било казано, че източникът на предполагаемите заплахи вероятно е Русия и им е предложила защита. Адвокатите също отказаха коментар.

Международни разследващи и прокурори твърдят, че полет MH17, летял от Амстердам за Куала Лумпур, е бил ударен от руска ракета земя-въздух, вероятно изстреляна от проруски бунтовници. Русия отрича да е свързана с катастрофата.