Любомир Яков, който веднъж вече получи присъда "пробация", защото се закани с убийство на Ива Митева, има ново обвинение за същото.

Това съобщава Софийската районна прокуратура, след като стана ясно, че мъжът отново е задържан вчера, и отново - в компютърен клуб в Стара Загора, отъкдето отправял заплахи по имейл.

Сега обаче вече "в условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив, се заканил с убийство на председателя на 46-ото Народно събрание и на бившия-министър председател на Република България". Заканата е отправена на 24 октомври, става ясно още, а освен това този път Яков има и обвинение за хулиганство (не става ясно защо).

Вероятно новата квалификация - за опасен рецидив, ще му докара по-тежко наказание при новото дело.

Младежът от с. Красново е арестуван (отново) за 72 ч, а от съда ще му се иска постоянно задържане под стража.

При предишната му съдебна одисея той веднъж бе задържан, после пуснат под домашен арест, а после... отново задържан, защото не е намерен на адреса си. Твърдеше се, че той нямал пари и тръгнал пеша към родното си село, докато органите на реда го търсели.

Ето и прокурорското съобщение:

Софийска районна прокуратура обвини Л.Я., заканил се с убийство на председателя на 46-ото Народно събрание и на бивш премиер на Република България

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 26-годишния Л.Я., който в условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив, се заканил с убийство на председателя на 46-ото Народно събрание и на бившия-министър председател на Република България.

На 24.10.2021 г. на мейла на Министерство на правосъдието обвиняемият Л.Я. изпратил съобщение, в което пише, че ще убие председателя на 46-ото Народно събрание. Същият ден в друг мейл написал, че ще убие бившия премиер. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост и цинизъм.

Срещу Л.Я. е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл.26, ал.1 от НК, за престъпление по чл. 144, ал.3, вр.ал.1 от НК и за престъпление по чл. 325, ал. 5, вр.ал.2, вр.ал.1, вр. чл.29, б. Б от НК. Това е второ обвинение спрямо него за закана с убийство.

В началото на септември 2021 г. Л.Я. заплаши председателя на 46-ото Народно събрание и бе осъден на „пробация“ за срок от 3 години и на 2 години по 200 часа „безвъзмезден труд в полза на обществото“.

Предвид съдебното минало на Л.Я. и опасността да извърши друго престъпление, наблюдаващ прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.