Френският президент Еманюел Макрон каза днес, че Франция е предложила на Великобритания начин за уреждане на риболовния спор и че сега топката е в полето на британския премиер Борис Джонсън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

"Не искам изостряне на ситуацията. Необходимо е да бъдем сериозни", заяви Макрон на пресконференция след срещата на Г-20 в Рим.

"Не искам да се налага да прилагам ответни мерки, защото това няма да помогне на нашите рибари", каза той.

"Дадохме документ на екипа на министър-председателя (за това как да се действа за решаване на въпроса). Сега топката е в полето на Великобритания", заяви Макрон.

Той определи срещата на Г-20 като "успех", довел до резултати, особено по въпросите на климатичните промени, "въпреки голямото разделение" между страните, посочва Асошиейтед прес.

Според него срещата е дала възможност да се "съживи сближаването" между водещите световни икономики преди конференцията за климата в Глазгоу.

Макрон призна, че са необходими повече усилия за постигане на целта, определена от Парижкото споразумение за климата, за ограничаване на глобалното увеличение на температурата до 1,5 градуса по Целзий спрямо равнищата от прединдустриалната епоха.