Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да одобри днес новото поредно поскъпване на цената на природния газ. 

Припомняме, че в средата на октомври "Булгаргаз" поиска нови над 30% увеличение. Дори и без него - цената на синьото гориво в момента е на безпрецедентно високо ниво в исторически план.

Все пак - през последните дни се появиха индикации, че увеличението може и да по-малко, заради леко подобрение на положението на международните пазари. 

При всички положения обаче, според повечето експерти до края на годината общото увеличение на цената за изминалите 12 месеца ще бъде с шокиращите 300%.

Плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" завърши днес, съобщиха от атомната електроцентрала. След проверка и издадено одобрение от страна на Агенцията за ядрено регулиране блокът бе включен в електроенергийната система на страната в 1:41 часа.

Плановият годишен ремонт, започнал на 29 септември, се е провел при стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. 

Изпълнени са били необходимите дейности по ремонт и профилактика на оборудването и реакторът е бил презареден със свежо ядрено гориво. Реализирани са били и предвидените дейности, свързани с повишаване на безопасността и осигуряване на дългосрочната експлоатация на блока, уточняват от централата.

Другият ядрен енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" - пети, работи с пълно натоварване на мощността.

Предполага се, че включването на пълната мощност на централата ще доведе до сравнително намаление на борсовата електроенергия у нас.