Vax (vaxx, - вакс) е думата на годината, избрана от лексикографите на Оксфордския речник, съобщава Би Би Си. Това е кратката, разговорна форма на ваксина и ваксинация в английски език.

Тя фигурира като основа на множество производни думи - ваксина, ваксиниран, неваксиниран, двойно ваксиниран, антиваксър, ваксинация. А годината, чийто край приближава, определено мина под знака на ваксинирането срещу COVID-19 (в България по-скоро под знака на неваксинирането, бел. ред.).

Според старшия редактор на Оскфордския речник Фиона Макферсън думата "vax" е била очевидният избор, тъй като "тя е оказала изключително силно влияние".

Думата на 2021 г. за първи път е записана на английски през 1799 г., докато производните "ваксина" и "ваксинация" се появяват през 1800 г.

Всяка от тези думи идва от латинската  "vacca", която означава крава. Ясно и е защо - така започва историята на ваксинацията срещу едра шарка с пионерската работа на Едуард Дженър, който забелязва, че когато хората се заразят от т. нар. кравешка шарка, боледуват леко, но изграждат имунна защита срещу по-тежкото, увреждащо и смъртоносно прекарване на едрата шарка. 

Употребата на думата "пандемия" също рязко се е увеличила с над 57 хил. процента тази година.

През 2020 г. от Оксфордския речник нямаха предложение за една единствена дума на годината, но от "Колинс" се спряха на "локдаун". През 2019 г. "думата" на годината за Оскфорд беше - "климатична спешност", за "Колинс" - "климатична стачка". През 2018 г. съответно - "токсичен" и за "еднократна употреба".