Гражданската организация "Спаси София" разпрати писма до 7-те формации, които според социологическите проучвания към момента имат най-голям шанс да влязат в следващия парламент, с искане да се откажат публично от паркоместата до храм-паметника "Св. Александър Невски", ползвани от народните представители. Става въпрос за 105 места на едноименния площад, обособени от миналия парламент като "зона за охрана", въпреки че малко по-рано Столичният общински съвет успя да си върне местата, гласувайки за прекратяване на договора с Народното събрание.

От "Спаси София" обещават да публикуват отговорите на формациите на 10 ноември, като им дават време до 9-и. И призовават бъдещите депутати: да ходят по-често пеша на работа, с градския транспорт, а защо не и с велосипед.

"Има безброй аргументи защо площадът около храм-паметника "Св. Александър Невски" не трябва да бъде превърнат в безплатен паркинг за депутатите. Това е едно от най-красивите пространства в столицата и символ на България. Затова призоваваме политическите партии още преди изборите да поемат публичен ангажимент, че ще дадат личен пример и ще се откажат от привилегиите си в името на обществения интерес" - казва Борис Бонев, независим общински съветник. 

Според активистите предишните ръководства на Народното събрание незаконно са си присвоили публичната общинска площ около сградата на парламента, като даже не са плащали и дължимата такса към Столичната община.

"Вместо освобождаване на огромния депутатски паркинг с над 100 места те са решили да обявят именно него за "зона за охрана". Очевидно не става въпрос за никаква зона за сигурност, а за подигравка с гражданите и злоупотреба със закона", допълва Андрей Зографски, транспортен експерт от организацията.

От "Спаси София" са категорични, че депутатите няма как да бъдат привилегировани, докато всички останали граждани, фирми или институции плащат по 650 лв. на месец за всяко резервирано място в режим служебен абонамент.

"Това са огромни средства - по 650 000 лв. на месец или по 25 нови автобуса за софиянци всяка година. Но тези пари отново биха дошли от данъците на гражданите и аз категорично не съм съгласен да се плаща тази колосална сума в името на личния комфорт на депутатите", посочва Бонев.

От "Спаси София" припомнят и, че в момента депутатите разполагат с два паркинга с общ капацитет от над 220 места.

"Уважаемите народни представители ще могат да подължат да ползват големия паркинг зад Партийния дом. Но бих ги призовал по-често да идват на работа пеша, с велосипед или да ползват и градския транспорт. Това е прекрасен шанс не само да чуят какво мислят гражданите, но и да се запознаят с проблемите на столичани. Смятам че личният пример е ключов и това е възможност за всеки от тях да допринесе за по-чиста, красива и подредена София! Като човек, който ежедневно ползва градския транспорт, мога да ги уверя, че няма нищо страшно в това", посочи Бонев.

Старо, но не и забравено

Сагата с депутатските места около "Александър Невски" се точи още от 2007 г., откакто НС започна да ползва 185 паркоместа. За тях се плащаха скромните 100 лв. без ДДС месечно. През юли СОС прекрати договора, като от "Спаси София" системно настояваха за това. За депутатите останаха 50 места.

През септември обаче, "на изпроводяк", приемайки правилника за дейността на Народното събрание, който е със статут на закон, народните представители обособиха въпросните зони за охрана, съвпадащи с досегашния паркинг. Или се върнахме в изходна позиция.

 
Иначе още по-рано - през март, СОС реши пространството между сградата на Народното събрание, ул. "Московска", Княжеския дворец и площад "Княз Александър I Батенберг" де бъде обособено като площад "Д-р Желю Желев".