Улиците на София, които ще се мият с маркуч, ще станат с 38,4% повече на 132 995 декара от догодина. Това отново е един от основните мерки за подобряване на качеството на въздуха. Цялостната сметка за чистотата в Столична община догодина ще е 237,60 млн. лв., със 17,3 млн. лв. от тази година.

За това информираха днес зам.-кметовете Дончо Барбалов и Десислава Билева.

Миенето ще става 24 пъти годишно, като са включени много нови улици - както на централните площи с обществена значимост, така и в кварталите. 27,8 млн. лв. са предвидените средства за зимно почистване, повече заради нови пътни участъци, като новата част от Южната дъга на Околовръстния път.

74,2 млн. лв. ще са разходите за събиране и транспортиране на битовите отпадъци за 2022 г. е в размер 74,2 млн. лв. Дейностите по рециклиране ще работят с бюджет от 61,7 млн. лв. 

В новата план сметка влизат и допълнителни средства за завода за механично и биологично третиране на отпадъци, както и за отчисленията по Закона за отпадъците, които се увеличават от 82 лв. на тон на 95 лв. за 2022 г. Столична община залага и 600 хил. лв. за стартиране на дейностите за изграждане на площадки за третиране на строителни и едрогабаритни отпадъци, както и изграждане на фотоволтаична система за собствени нужди на Столичното предприятие за третиране на отпадъци.

Въпреки това такса смет остава същата - и за гражданите, и за бизнеса.