Германският Християндемократически съюз започна процедура по избиране на нов лидер. Досегашният председател Армин Лашет се оттегли от поста заради лошото представяне на партията на парламентарните избори през септември. Новият лидер трябва да бъде посочен на конгреса на партията на 21 януари.

Ръководството на консервативния ХДС в Германия реши да проведе изборите за нов лидер с допитване по пощата. 400 000 члена на ХДС могат да гласуват с писма или онлайн, като резултатът ще бъде обявен на 17 декември. Ако някой от кандидатите има над 50% от гласовете, няма да се прави втори тур.

През следващите дни все още могат да бъдат издигани кандидати за поста. Вече е ясен обаче фаворитът за председателското място. Това е дългогодишният партиен противник на Ангела Меркел – Фридрих Мерц. Мерц бе водеща фигура в партията, но след поредица несъгласия с Меркел я напусна и работи 10 години като консултант на финансовата компания „Блекрок“. Той бе един от кандидатите за поста на предишните избори, когато постът бе спечелен от Армин Лашет. 

Тогава отпадна и бившият министър на околната среда Норберт Рьотген. Той обяви, че смята да се кандидатира и този път.

Новият лидер на ХДС ще бъде обявен официално на конгреса на партията на 21 януари.