Анна Алексова, Виктор Тарчев и Станислав Стойков – и тримата от Софийска градска прокуратура, както и съдията от Спецсъда Елена Попова, са новите четирима български делегирани прокурори, одобрени от Колегията на Европейската прокуратура миналата седмица.

Това съобщиха специално за Клуб Z от институцията, оглавявана от румънката Лаура Кьовеши.

Все още не е взето решение за кандидатурите на останалите двама представители от нашата страна. Това са Анита Джамалова и Ивайло Илиев – зам.-шефове на окръжните прокуратури, съответно в Перник и Кюстендил. Процедурата продължава и от Европейската прокуратура няма да правят коментари преди нейното приключване.

Мандатът на одобрените кандидати е 5 години и може да бъде подновен. Той започва да тече от момента, в който теподпишат договори като специални съветници към Европейската прокуратура.

България трябва да има 10 делегирани прокурори към институцията. През февруари Прокурорската колегия представи кандидатите си. От Европейската прокуратура обаче одобриха само четирима от тях.

Интересното е, че сред новоназначените делегирани прокурори има един съдия – Елена Попова. При отсяването на новите кандидати от Прокурорската колегия на ВСС заявиха, че няма да пращат съдии поради препоръките на Лаура Кьовеши. В крайна сметка обаче Елена Попова бе номинирана с аргумента, че някога е била прокурор.