Над 400 хиляди българи са се ваксинирали от въвеждането на зеления сертификат на 19 октомври, съобщи по БНТ зам.-здравният министър д-р Александър Златанов.

Той припомни, че според новата заповед сертификатът важи от 15-тия ден след поставянето на първата доза. Първоначално сертификатите бяха валидни в България веднага, въпреки че човек не е защитен въобще от вируса в първите две седмици след ваксинация. След първа доза защитата не е и пълна.

Днес ще излезе становище на експерти по въпроса дали може да се въведе сертификат за хората с антитела. 

"Но имаме колебания, защото не е еднакво мнението. Но въпросът още се обсъжда", добави д-р Златанов.

В момента този казус се обсъжда и в Европа и света. Според мнозинството имунолози, тестовете за антитела не са добър индикатор за имунитет. Някои обаче твърдят, че по-специфичните тестове, ако са с ясно дефинирана и универсална скала, могат да установят броя неутрализиращи антитела - тези, които реално спират заболяването.

Златанов адресира и проблема с малкото хора, които не могат да се ваксинират по медицински причини. И даде примери - осттро вирусно заболяване в момента на ваксиниране, декомпенсирано хронично заболяване, алергична реакция след първата доза.

"Тези хора може да вземат бележка от личния лекар, но тя е за тяхно ползване, не им дава право да посещават места, където се изисква сертификат", каза д-р Златанов. 

Това означава, че хората, които не могат да се ваксинират, ще страдат от същите ограничения като тези, които не искат. Златанов обаче подчерта, че няма абсолютни противопоказания за ваксина.

Поръчани са 400 хил. нови теста за училищата, ще се поръчват нови и нови, допълни зам.-министърът. И подчерта, че големите ученици трябва да продължат да носят маски.

Златанов подчерта, че многото тестване е извадило и скритата заболеваемост.