Върховният съд на Нидерлания отмени решението, взето от Апелативния съд в Хага за изплащане от Русия на повече от 50 милиарда долара на бивши акционери на нефтената компания „ЮКОС“ и разпореди преразглеждане на случая, предаде ТАСС. 

Агенцията се позова на разпространено в петък решение на съда.

„Върховният съд отмени решението на Апелативния съд и изпрати делото обратно на Апелативния съд в Амстердам за решение“, се казва в документа.

Инстанцията подчертава, че касационната жалба, подадена от руската страна, е удовлетворена в една точка. Според Върховния съд „аргументът на Руската федерация, че акционерите са извършили измама в арбитражното производство, е погрешно отхвърлен от апелативния съд на процесуални основания и е трябвало да бъде разгледан по същество“.

Международният арбитраж, създаден с посредничеството на Постоянния арбитражен съд в Хага, след 10 години разглеждане на случая през 2014 г. нареди на Русия да плати над 50 милиарда долара на компании, свързани с бившите акционери на „ЮКОС“ - „Юкос Юнивърсъл“, „Хъли Ентерпрайсис“ и „Veteran Petroleum“.

Тази присъда беше обжалвана в Окръжния съд на Хага, който застана на страната на Москва, обявявайки арбитражните решения за невалидни през април 2016 г. и премахвайки задълженията на Русия да плати посочената сума. 

Въпреки това по-горната инстанция - Апелативният съд в Хага - през февруари 2020 г. отмени присъдата на окръжния съд и възстанови арбитражните решения, като отново задължи Руската федерация да плати повече от 50 милиарда долара. През май 2020 г. беше обявено, че Русия е подала касационна жалба срещу това решение пред Върховния съд на Холандия.

По-рано Министерството на правосъдието на Русия, което оспори решението по делото „ЮКОС“, изрази надежда, че Върховният съд на Холандия ще оцени критично позицията на прокурора и ще вземе балансирано и обосновано решение за руското касационно обжалване, в съответствие с основите на международното право.