В 56-ия епизод на Z-Каст ни гостува Петър Анастасов, председател на Сдружението на българите на остров Крит, което преди дни откри пето българско училище на острова.

"Няма как броят на българите на Крит да бъде измерен, защото нито българската, нито гръцката държава имат интерес това да се случи. По наши оценки диаспората е между 15 и 20 хиляди души", разказва Петър Анастасов.

Българските училища на Крит не събират такси от родителите, но гръцката държава все още не е признава обучението в тях, защото българската не е направила постъпки.

Петър Анастасов пита:

Защо няма консулство на остров Крит, където има 20 000 българи, а има в Куба, където обслужват под 100 души годишно. 

Докога ще продължаваме за изхранваме само висши дипломати в МВнР, а не се назначават млади хора, които да се занимават с консулското обслужване?

"Аз живея над 20 години в Гърция, не се е чуло някой български дипломат да е направил за българите. Ами те са абсолютни мижитурки с извинение. Пращаме на мандат дипломати в пенсионна възраст. Не знам какво правят все още 50 агенти на Държавна сигурност в МВнР. Да им намерят някаква друга работа, да вдигат бариерата на входа на министерството, докато стигнат до пенсия", препоръчва председателят на Сдружението на българите на остров Крит.

Какво още каза нашият събеседник - чуйте в поредния епизод на Z-Каст.

 

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.