Полша се възмути, че у нас беше пуснат в продажба "спален комплект за нацисти". От полското посолство изразиха съжалението си и надеждата, че "подобни стоки, пропагандиращи злото, няма да се допускат до продажба". Спален комплект с щампа на свастика и концентрационния лагер "Аушвиц" беше пуснат за продажба в сайта olx.bg.

"Изразяваме съжаление, че с маркетингова цел се използва трагичната съдба на над един милион души, включително десетки хиляди поляци, погубени в този концентрационен лагер. Оценяваме този продукт като проява на лош вкус и се надяваме, че подобни стоки, пропагандиращи злото, няма да се допускат до продажба. Същевременно високо оценяваме реакцията на онези медии, които разгласиха и осъдиха този изключително неприятен инцидент", заявиха от дипломатическата мисия на Полша в София.

Както Клуб Z писа, обявата беше открита в сайта за онлайн търговия olx.bg. Цената на спалния комплект беше 70 лева, а под обявата имаше коментари с "нацистките" числа 14/88. 

"Аушвиц" или "Освиенцим "е комплекс от нацистки концентрационни лагери, които се намират в Южна Полша в близост до гр. Освиенцим.  Построен е от нацистите на територията в периода на германската окупация по време на Втората световна война. Мястото е известно като един от най-зловещите нацистки лагери, в които милиони души са намерили смъртта си. Сега "Аушвиц" е достъпен за посетители, а вътре могат да се видят ужасяващите гледки на купчини от коси, кости и дрехи на убити от нацистите. 

Обявата беше свалена от сайта olx.bg, след като се появи нашата публикация.