При неизяснени обстоятелства в Берлин е загинал вторият секретар на руското посолство. Списание „Шпигел“ съобщи днес, че в края на октомври 35-годишният мъж е намерен мъртъв на улицата пред посолството, най-вероятно паднал от някой етаж на сградата.

Руското посолство твърди, че става дума за „трагичен инцидент“. Обяснението им обаче не  езадоволително, ощ еповече, че загиналият е бил свързан с разузнаването и според властите всъщност е бил агент, който е работил под прикритието на длъжността втори секретар в дипломатическата мисия. Знае се също така, че е син на високопоставен служител на разузнаването.

Руското посолство се намира на най-централната улица в Берлин – „Унтер ден Линден“, недалеч от Бранденбургската врата. Тялото на мъжа е намерено обаче на тротоара на страничната улица – „Беренщрасе“. Открит е на 19 октомври в 7,20 часа сутринта от минувачи. 

Той е бил назначен на работа в посолството през 2019 година. Тогава бе извършено и зрелищното убийство на чеченски лидер в Тиргартен в Берлин. В момента тече процесът срещу евентуалния извършител на това убийство. Дали между двата случая има пряка връзка не е ясно, но подозренията за това са големи.

Бащата на загиналия дипломат е на висока длъжност в антитерористичното звено на руското разузнаване. Според журналистическо разследване на платформите „Bellingcat“ и „The Insider“, както и според проучвания на CNN именно това звено на ФСБ е замесено в убийството на чеченския лидер през 2019 година, както и в опита за отравяне на Алексей Навални през лятото на 2020.

Трупът на дипломата вече е репатриран в Москва, а руското посолство не се е съгласило на аутопсия в Берлин. Заради дипломатическия статут н амърлтвия, германскат апрокуратура не може да започне разследване за смърт при неизяснени обстоятелства. Затова и няма да стане ясно дали смъртта е убийство. 

„Шпигел“ обаче припомня, че подобни „трагични инциденти“ в руското посолство не се случват за първи път. През 2003 година на тротоара пред жилището си в посолския комплекс бе открит мъртъв портиер на посолството. Той също бе паднал от висок прозорец, а посолството не позволи разследване на смъртта му.