„Чакат ни тежки седмици!“ С това изречение министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан се обърна днес към сънародниците си с предупреждение, че четвъртата вълна на пандемията вече е в страната и се налага приемане на нов план за противодействието й. 

Планът включва няколко точки. Най-важната от тях е трета доза от ваксината за всички. Шест месеца след ваксинацията си, всеки гражданин в страната може да получи и трета, усилваща имунитета ваксина, посочи той. Шпан настоява отново да се отворят ваксинационните центрове. Трета ваксина ще се поставя и при личния лекар.

Втората точка от плана е въвеждането на така нарачените 3-G-правила навсякъде. Това означава, че достъп до всякакви обществени сгради ще имат само ваксинирани, преболедували или тествани. В региони с много висок процент заразени се минава дори на 2ßG-правилото – само ваксиниран иили преболедували.

Третата точка предвижда особено внимание и защита към центровете, в които живеят особено застрашени хора. Болници, домове за възрастни хора, домове за болни хора. Персоналът там ще бъде задължен или да се ваксинира, или да се тества. Посетителите също трябва да са ваксинирани или тествани.

В момента 0,8% от заразените се лекуват в интензивни отделения. Ако не се пречупи вълната, болниците може да бъдат затруднени с приема, предупреди Шпан.

„Всеки, който отрича съществуването на covid-19, всеки, който смята, че вирусът не е опасен, всеки, който не желае или се колебае да се ваксинира, всеки, който смята, че е млад и здрав и затова няма д абъде засегнат, трябва вероятно да отиде да разговаря с медицинския персонал в болниците с ковид-отделения“, призова министърът.