БНБ излезе с официално съобщение по повод думите на МВР шефа Бойко Рашков в Симеоновград.

Там той заяви, че средства, отпуснати от бюджета авансово за строежа на магистрала "Хемус", са преминали през една банка, собственост на Бойко Борисов, със собственика на която той е имал общи фирми. Той допълни, че средствата са изпратени в чужбина.

Ето съобщението на БНБ:

Председателят на политическа партия „ГЕРБ“ Бойко Борисов не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България.

Данните за членовете на органите на управление и акционерите с акционерно участие над 10% във всяка банка в България се публикуват в тримесечното издание „Банките в България“ на Българската народна банка. Тази публикация е достъпна на интернет страницата на БНБ едновременно на български и английски език тук.

БНБ получава информация за всяко лице, придобило 3 и над 3 на сто от акциите с право на глас в банка, и предварително одобрява всяко лице, което има намерение да придобие 10 и над 10 сто от капитала на банка в България.

Банковата система е предпазена от непремерени изказвания в публичното пространство, вследствие на изградената надеждна надзорна и регулаторна рамка.

Добра международна практика е политиците да се въздържат от подобни изказвания.