Абсолютен рекорд бе поставен днес във Велико Търново.

Там бе измерена температура от 32.4 градуса, събщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това е рекорд откакто съществуват метеорологичните измервания - 1860 година. Предишната най-висока температура през ноември у нас е била 32.1 градуса и тя е отчетена през 1926 г., в Горна Оряховица, съобщи за БТА дежурният синоптик в НИМХ Анастасия Кирилова.

Тя уточни, че през 1860 г. са започнали първите метеорологични наблюдения у нас - в австрийското консулство в Русе. "Това означава, че днешната максимална температура от 32.4 градуса във Велико Търново е най-високата температура, измерена през ноември в мрежата на Националния институт по метеорология и хидрология - от началото на метеорологичните наблюдения през 1860 г.", каза Кирилова.

Високи температури днес са измерени и в други градове на страната. В Разград максималната температура е достигнала 29 градуса, в Ловеч - 28 градуса, във Враца - 27.2 градуса, а 27 градуса е максималната измерена днес температура в Шумен.

В София максималната температура днес е била 25.4 градуса, също рекорд - 20 градуса е била температурата в столицата на днешния ден през 1911 г., информира Кирилова.

Тя съобщи, че от утре ще има понижение на температурите, но времето ще остане топло за ноември.