Седем българи са арестувани в Белград заради готвени публични демонстрации без разрешение от властите. Нашите са последователи на движението Фалун Дафа. В информационния център на Фалун Дафа България се съобщава, че са задържани и двама руснаци. От същия източник става ясно, че движението е забранено през 1999 година в Китай, а неговите над 100 милиона последователи са преследвани и хвърляни зад решетките (виж долу за същността на самото учение).

Българите щели да протестират срещу незачитането на човешките права в Китай по време на международен икономически форум, който се открива днес в сръбската столица. Те са били задържани в понеделник вечерта. Сънародниците ни били в следствения арест за чужденци в "Падинска скела".

Нашите били принудени да подпишат декларация, че са дошли в страната, за да организират протест, твърди БНТ.

Българските власти изясняват със сръбските компетентни органи причините за ареста.

Движението не е широко известно у нас. Все пак в "архивите" на Гугъл могат да се намерят "опорни точки" какво горе-долу представлява. Оказва се, че Фалун Дафа (също известен и като Фалун Гонг) е практика за самоусъвършенстване от Буда школата, основана от Ли Хонгджъ. Това е дисциплина, в основата на която лежи „асимилирането с най-висшите качества на вселената – Джън, Шан и Жен (истинност, доброта и търпение). Практиката е ръководена от тези върховни качества и е базирана на законите, обуславящи развитието на космоса.“ 

Учението на учителя Ли е представено в редица текстове, сред които са „Фалун Гонг“, „Джуан Фалун“, „Великият път за самоусъвършенстване на Фалун Дафа“. Тези и други творби са преведени на 38 езика и са публикувани и разпространени по цял свят. Фалун Дафа включва и усъвършенстване на тялото, което се постига чрез специфични упражнения. Една от целите на екзерсисите е подсилването на свръхестествените способности и енергийните механизми на практикуващия. Друга цел е развиването на голям брой живи същества в тялото на практикуващия. 

Фалун Дафа включва усъвършенстването на Фалун, или „колело на Закона“. Фалун е интелигентна, въртяща се същност, изградена от високоенергийна материя. Фалун, който учителят Ли поставя в долната коремна област на практикуващия, се върти постоянно, двадесет и четири часа в денонощието. Фалун помага на самоусъвършенстващите се да практикуват автоматично. С други думи, Фалун усъвършенства практикуващия по всяко време, въпреки че той не изпълнява упражненията във всеки един момент. 

Фалун Дафа „довежда човек до състояние на мъдрост и хармонично съществуване. Движенията на практиката са кратки, тъй като един велик път е изключително прост и лесен“. Фалун Дафа е уникален по осем начина:

1. Развива се Фалун, вместо енергиен еликсир (познат и като „Дан“).

2. Фалун усъвършенства практикуващия дори когато той не изпълнява упражненията на практиката.

3. Усъвършенства се главното съзнание на човека, така че самият той е този, който получава Гонг.

4. Усъвършенстват се и съзнанието, и тялото.

5. Практиката се състои от пет упражнения, които са прости и лесни за научаване.

6. Не се използва съзнанието за направляване на каквото и да било, няма свързани с това рискове и Гонг енергията се увеличава бързо.

7. Мястото, времето и посоката не са от значение по време на упражненията, нито как човек ги приключва.

8. Защитата е предоставена от Фашън на учителя, така че човек не трябва да се страхува от злонамерени същества.

Ако е много упорит в упражненията, последователят на учението може да придобие нетленно тяло, докато е все още в мирския свят.