Бургаската полиция провежда акция против купуването на гласове в областта, предаде БНТ. Според нея цената на глас там сега върви между 40 и 100 лева.

Обекти на специализирани операции са били общините Бургас, Несебър, Руен и Средец.

Полицията смята избирателите в малките квартали и селата за по-уязвими от търговците на гласове. За натиск се използват дългове на хората към лихвари и разпределянето на дърва за огрев.

"Освен това извършихме проверки на заложни къщи, на търговски обекти, предоставящи основно хранителни продукти на вересия - каза пред БНТ старши комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас. - По думите му полицията е имала данни, „че е възможно да бъде манипулиран вотът на получателите на тези хранителни продукти. В рамките на последната седмица, само на територията на квартал "Победа" (ромския квартал на Бургас - б.р.) , съвместните ни проверки с НАП доведоха до запечатване от органите на НАП на шест такива обекта".

Образувани са 16 досъдебни производства, но все още няма повдигнати обвинения. Операциите ще продължат до изборите на 14 ноември, предаде БНТ.