Европейската комисия решително осъжда всякаква форма на дискриминация или насилие въз основа на сексуална ориентация или полова идентичност. Всяко такова действие е насочено срещу основните ценности на ЕС и Хартата за основните права.

Така говорителят на ЕК Кристиан Виганд коментира специално за Клуб Z нападението, извършено в събота срещу ЛГБТИ клуб в София. Атаката е дело на активисти на Български национален съюз-Нова демокрация (БНС-НД). Сред предполагаемите участници е и лидерът на партията и кандидат-президент Боян Расате.

Комисията знае за инцидента, отговори Виганд на наш въпрос. В Брюксел са информирани и за воденото разследване. В ЕК обаче по принцип не коментират национални полицейски разследвания или юридически процедури.

В контекста на коментара за случилото се говорителят припомни и думите на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен от речта й пред Европейския парламент на 7 юли:

„Европа никога няма да позволи части от нашето общество да бъдат взети на мушка, независимо кого обичат, поради възрастта, етноса, политическите възгледи или религията им.“