Политиците от германския ХДС призоваха за бърза промяна в законодателството, с която да се въведат строги наказания за фалшиви зелени сертификати. Всеки, който прави, продава или показва фалшив ваксинационен сертификат, за да избегне мерките срещу пандемията, трябва да бъде наказван за извършване на сериозно престъпление. Тъй като законодателството в момента не предвижда това, ХДС и ХСС са готови със законопроект, който ще вкарат в пленарна зала идната седмица. С промяната на закона наказуемо ще става вече не само показването на фалшиви документи пред застрахователя и властите, а и в аптеката или пред работодателя. Тъй като тези сертификати засягат опасна, силно заразна болест, притежаването им ще е приравнено на „фалшифициране на документи с особено тежки последствия“.

Германия отбеляза днес рекорден брой новозаразени от началото на пандемията – 33 949 души. С това бе надминат рекорда от 22 април, когато бяха регистрирани 29 518 случая. 

Починали са 165 души. Все още това се смята за вълна на неваксинираните, но за да се предотвратят пробиви в имунизацията, властите решиха да започнат спешно да предлагат трета доза на всички, чиято ваксинация е по-стара от 6 месеца.

С предимство ще се ваксинират лекари и медицински персонал, както и работещите в домове за възрастни хора. Ваксинираните с „Янсен“ също имат предимство, тъй като тази ваксина е с най-ниска защита. Те имат право на нова доза 4 седмици след ваксинацията си.

Всеки двама от трима германци или над 55 милиона души в Германия са напълно ваксинирани. За да се спрат нови вълни обаче е необходимо процентът на ваксинираните да е поне 80. Най-много ваксинирани има в Бремен – 81%, а най-малко – в Саксония и Тюрингия с 56%. В същото време Тюрингия и Саксония оглавяват класацията с брой новозаразени. 

Либералите от Свободната демократическа партия и зелените настояха също така отново да се върнат безплатните тестове, за да се проверяват максимален брой хора. Според лидера на зелените Роберт Хабек отмяната на безплатните тестове е била грешка.