Препоръката на Европейската комисия за свободното движение, с която държавите в ЕС са се съгласили, предвижда на ваксинираните и преболедувалите да не бъдат налагани ограничения.

Това заяви днес говорителят на ЕК Кристиан Виганс. Така той отговори на журналистически въпрос за готовността на Италия да въведе карантина за пристигащи от България и Румъния, независимо дали имат сертификат за имунизация. Причина за намерението на властите в Рим е силното разпространение на заразата в тези две страни.

Правилата на ЕС предвиждат възможност за поставяне под карантина на притежателите на сертификат за отрицателна проба от изследване, ако пристигат от опасни от епидемична гледна точка райони, изтъкна Виганд.

Кампанията за ваксиниране срещу COVID-19 в ЕС е успех, заяви друг говорител на Комисията – Стефан де Кеерсмаакер. Брюксел осигурява договори за доставка на допълнителни дози ваксина, припомни той.

Според него страните от ЕС трябва да прилагат препоръките на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), която вече се произнесе за подсилващите дози с ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“.

„Ваксините са сигурни, това беше основното изискване към тези препарати“, каза Де Кеерсмаакер.