Трудно е да бъде описано поведението на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Трябва да се използват много епитети, а те не са препоръчителни в обективната журналистика. Затова ще се опитаме да използваме изречения с повече глаголи за изясняване на фактите.

Какво се случи?

Първо, Министерството тотално се провали във ваксинационната кампания и сме на път да заемем първо място в света сред държавите, които разполагат с ваксини, но те не се използват. Изхвърляхме и подарявахме ваксини. 

Второ, само 40 на сто от учителите са ваксинирани, само половината лекари са ваксинирани, Синодът още не е подкрепил ваксинацията. Това са прослойките, които ни запазиха като народ по турско, днес никой не работи с тях, за да бъдат отново тези, които да дават пример. 

Трето, българите продължават да умират с темпове, които ни поставят на първо място в света по смъртност след Перу. При условие, че нацията ни и без това се топи с рекордни темпове.

Четвърто, нови ограничителни мерки бяха въведени твърде късно и без никакво предупреждение - от днес за утре. Това само допълнително разгневи редица хора и фирми.

Пето, медиците работят денонощно, но не издържат. 

Партии от целия политически спектър, дори подкрепящи Румен Радев за втори мандат, поискаха оставката на министър Стойчо Кацаров. Не бяха чути. 

Сега от прессъобщение на здравното министерство разбираме, че министър Стойчо Кацаров чака изборите да минат, за да бори по-ефективно пандемията: „В тази ситуация е много трудно да се прилагат непопулярни мерки. Чакаме изборите в неделя, да се успокоят политическите страсти и битката за живот да вземе превес над битката за гласове на избирателите.“

Редно е да го попитаме какво става с тези, които не дочакат до изборите? Днес това се случи с 334 българи. 

И понеже с политици преди избори трудно се общува с рационални аргументи, поне е редно министърът да се замисли, че ако не му пука за хората, които умират, би трябвало да се притесни, че ще намалеят избирателите, които се очаква да подкрепят и неговия работодател за втори мандат. 

Изборите ще минат. Вероятно тогава ще бъдат предприети непопулярните мерки. Тогава ще е късно за много хора. 

Ами, ако не дочакат?