Саудитска Арабия ще бъде домакин на най-големия фестивал на камили в света за шеста поредна година, пише в. "Араб нюз", цитиран от БТА.

Събитието, което започва на 1 декември и ще продължи четиридесет дни, събира собственици на камили от кралството, Персийския залив, Съединените щати, Франция и Русия.


Тази година се очаква да се включат около 33000 собственици, като крайният срок за подаване на заявления за участие е 16 ноември. Фестивалът се провежда на площ от 32 квадратни километра на север от столицата Рияд.

Участниците ще се състезават в деветнайсет категории, за да спечелят голямата награда в размер на над 250 милиона саудитски риала (66 милиона долара).

Предишните издания са включвали надбягвания, конкурс за най-красива камила, обучения на камили и търгове. През 2019 година за пръв път се включи и жена състезател - принцеса Сайрин бин Абдулрахман.

На горното видео може да видите кадри на състезания с камили от фестивал, организиран от престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

По данни на саудитското Министерство на околната среда в монархията има популация от 1.4 милиона камили.