Здравните власти са предложили на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се въведе изискването за т. нар. зелен сертификат и за членовете на избирателните комисии. От ЦИК обаче отказали.

Това съобщи във вторник министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по повод предстоящите в неделя президентски и парламентарни избори. Гласуването се случва в разгара на според някои оценки най-силната досега COVID вълна в страната. 

"Отидохме с конкретно предложение. Всички членове на комисии, други служебни лица, застъпници и т. н. да бъдат със зелен сертификат. Или ако не, да им предоставим безплатни антигенни тестове. Повече от членовете на ЦИК, да не кажа всичките, казаха, че това не може да се случи. Партиите нямали готовност. Повечето от хората нямали да пожелаят да се тестват, а ако някой се окажел положителен, нямало с кого да го заменят", предаде министърът разговора си с членовете на ЦИК.

От комисията му казали, че ако от МЗ въведат такова изискване, "това значи да провалим изборния ден в неделя".

Кацаров добави, че тъй като от здравното министерство нямали "никакво намерение да провалят изборите в неделя", заради отказа на ЦИК, няма да има промяна в здравните правила за провеждането на изборите, свързани с дезинфекция, проветряване, маски.

Ще има само препоръка за зелен сертификат.

От здравното министерство са готови да предоставят тестове, за да могат желаещите да се възползват "на добра воля".