Германският град Майнц ще получи неочаквани и непланирани 1,1 милиарда евро допълнително от данъци, благодарение на успеха на Biontech, чието седалище е в града.

С тези пари градската управа смята да изплати дълговете на дълбоко задлъжнелия град и да инвестира в създаването на хъб за био-технологични фирми.

Майнц се бори с големи дългове от над 30 години и за първи път ще може не само да се оттърве от тях, но и да се приближи по богатство с градове с печеливша индустрия като Мюнхен или Щутгарт. 

Biontech е спечелила дотук 7,1 милиарда евро от ваксината си, като 3,2 милиарда са от тази година. За следващата година е сигурно, че фирмата ще плати най-малко 500 милиона евро данъци в града. Благодарение на тази историческа за града печалба, корпротавиният данък в града ще бъде намален от 440 на 310 пункта, за да бъдат привлечени нови технологични фирми. 

В началото на годината финансовата прогноза на Майнц предвиждаше 36 милиона загуби, но през ноември се наложи актуализация и бюджетът ще приключи с 90 милиона плюс. Парите ще са необходими за подобряване на инфраструктурата и строежи на нови жилища, привличане на международни училища, за да представлява градът интерес като място за живеене за учени и изследователи от цял свят.