Изборният ден в чужбина започна. Точно в 20:00 часа българско време тази вечер (7:00 ч. местно време на 14 ноември 2021 г.) избирателната секция в Крайстчърч в Нова Зеландия отвори врати за българските граждани, които желаят да дадат своя вот за президент, вицепрезидент и за Народно събрание, съобщава Външно министерство.

Това е първата секция зад граница, в която започна изборният ден. Два часа след Нова Зеландия започна и гласуването в Австралия.

В Нова Зеландия трябваше да има още една секция - в Окланд, но тя остана затворена заради противоепидемичните мерки. Както съобщихме по-рано днес, местните власти не позволиха изключение.

Централното управление на МВнР  и задграничните ни представителства организират тази година за трети път избори зад граница във всички краища на света - от Ванкувър, Канада, до Нова Зеландия, от Република Южна Африка и Аржентина, до най-северните райони на Норвегия.

На 14 ноември българските граждани ще могат да упражнят правото си на глас в чужбина в 751 избирателни секции в 68 държави. За първи път сега се открива секция в Бахрейн. Българските граждани ще могат да гласуват и на два острова във Великобритания - Ман и Джърси.

Каква е равносметката на МВнР преди вота?

- МВнР транспортира над 1 300 000 бюлетини и изборни книжа в рамките на последните 8 дни, като всички те са стигнали до местоназначението си и остава да бъдат разпределени към секциите;

-  доставени са и всички 416 машини до централните хъбове в съответните държави. Следва тяхното транспортиране до избирателните секции. С машини сънародниците ни ще могат да гласуват в 208 секции в 21 държави, като във всяка от тях ще има по две машини;

- Най-много машини са изпратени в Турция - в 46 секции ще има 96 машини; във Великобритания - в 46 секции - 92 машини, в Германия – в 42 секции ще има 84 машини;

- МВнР командирова зад граница 360 души, като около 80 от тях ще пренасят изборни книжа. Над 2500 души са предложени от българските общности чрез задграничните ни представителства като членове на СИК. Над 200 представители на българските общности ще бъдат представители на МВнР в СИК. Около 1200 души са предложени за членове на СИК в чужбина от политическите партии след проведени консултации.