Има ли контролиран вот и изборен туризъм в Кърджали и Хасково? Този въпрос е актуален и в днешния изборен ден.

По информация на БНТ в Кърджалийско през нощта са заснети автобуси с безплатен транспорт за български изселници от Турция. Автобусите пътували към градовете Кърджали и Джебел.

На автогарата в Кърджали в момента няма автобуси, които да пристигат от Турция. По-рано през седмицата обаче е имало и редовни линии, и извънредни, които са докарали хора, за да гласуват. В замяна транспортът за тях е бил безплатен.

На автогарата в Кърджали всеки ден пристигат 8 автобуса от Турция по редовни линии. Напоследък почти всеки курс е запълнен до последното място.

Към 11 часа избирателната активност в област Кърджали е около 12 % - и в избора за президент, и във вота за народни представители. Две машини тук в града и в село Овчари са дали дефекти. С решение на ЦИК, вотът там се извършва с хартиени бюлетини.

В 4.30 сутринта в Джебел е било необичайно оживено. Още преди изгрев са пристигнали пълни автобуси от Турция. За хората, които искат да гласуват пътуването е без пари.

Въпреки че българските изселници с двойно гражданство имат право по закон да гласуват на изборите, остава съмнението за контролиран вот в полза на определен кандидат или партия.

Самите изселници казват, че не помнят такъв наплив. Според тях много хора пристигат в България, но не всички ще гласуват. Защото има и недоволни. И от организацията на превоза и от неспазени политически обещания.

След изборния ден български изселници отново ще стегнат куфарите, за да пътуват безплатно. По обратния маршрут - към Бурса, Измир, Истанбул.

В хасковските села Гълъбец, Широка поляна, Горно Войводиново и Текето бусове и автомобили извозват хора до секциите. Според източници на БНТ някои от автомобилите са с турска регистрация. Този сигнал официално не е подаден към РИК Хасково.

Преди избирателите да влязат в секциите се прави нещо като инструктаж на турски език, а вътре комуникацията също се извършва на турски език.

Все още се извършват замени на част от членовете на секционни избирателни комисии поради отказване.

От началото на изборния ден в областта са подадени 5 сигнала за нарушаване на тайната на вота.