Бившият икономически министър и сега кандидат-депутат Кирил Петков ще бъде глобен за агитация в изборния ден. Това съобщиха от ЦИК.

След гласуването си днес Петков обяви числата на двете бюлетини, с които е гласувал и името на кандидата за президент, който е подкрепил.

В отговор ГЕРБ-СДС в София подаде жалба до ЦИК.

Комисията разгледа жалбата и реши, че Петков е извършил нарушение.

"Взехме решение с номер 948, с което установихме нарушение на кандидата за народен представител Кирил Петков. Приемаме, че се извършва призив за подкрепа на кандидатите с посочените номера в бюлетината", каза говорителят на ЦИК и неин зам.-председател Росица Матева.

Любопитно бе, че докато съобщаваше за решението на ЦИК тя също обяви номерата, които Петков е казал. Попитана не е ли това също предизборна агитация и какво ще се случи, ако някоя медия цитира тези номера, докато съобщава за глобата на Петков, Матева не можа да даде смислен отговор.

"Бих призовал всички да се въздържат да споделят вота си. Това наистина представлява нарушение на изборните правила", каза другият говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Точният размер на санкцията все още не е ясен.

"В момента е прието решение, въз основа на което председателят на Централната избирателна комисия ще състави акт за установяване на това нарушение, след което ще бъде издадено наказателно постановление и там се определя размерът на съответната глоба. Няма как да Ви я кажем в този момент", каза Матева.

Изборният кодекс забранява агитацията 24 часа преди изборния ден и в изборния ден. Нарушение на забраната се наказва с 2000 до 5000 лв. глоба. При повторно нарушение сумата варира от 5000 до 15 000 лв.