Сърбия записа изключителен триумф като гост на Португалия в последен мач от група А на световните квалификации - 2:1 с победен гол в 90-ата минута.

Така западните ни съседи оглавиха крайното красиране с 20 точки и взеха една от директните европейски квоти за зимния Катар 2022. "Трите щита" ще играят баражи догодина. Те останаха втори със 17 т.

На Кристиано Роналдо и компания стигаше и равенство, но те си платиха за неконцентрираните действия и явното отпускане в края.

Ренато Санчес откри за домакините след грешка в защитата на "плавите" във 2-ата минута. В 33-тата Душан Тадич изравни с помощта и на рикошет.

Течеше 90-ата, когато резервата Александър Митрович засече центриране отдясно с глава - 2:1. Сърбия не само удържа в добавеното време, а и не допусна топката в опасна близост до вратата си.

В другия мач от групата Ейре победи Люксембург с 3:0 като гост.

Късна развръзка, макар и не драматична, имаше и на другия решителен сблъсък тази вечер: Испания - Швеция (1:0) от гр. В. Алваро Мората направи лесна добавка в 86-ата, след като топката срещна напречната греда при удар на Дани Олмо. Сблъсъкът вървеше към логично равенство, а само победа вършеше работа на скандинавците.

Швеция ще играе на плейоф. Гърция и Косово завършиха 1:1 в другия мач от групата.

След историческото класиране на Европейско, Северна Македония има шанс да отиде и на Световно. Селекцията на страната завърши на второ място в група J, като отстъпи само пред Германия, а изпревари Румъния, Армения, Исландия и Лихтенщайн.

Днес северномакедонците биха Исландия с 3:1 в Скопие. Гостите стигнаха до 1:1 в 54-ата, но отборът на треньора Благоя Милевски набързо вкара още две попадения и ще се готви за решителните битки идната пролет. Германия пък приключи с 4:1 в Армения.

Българското участие в квалификациите приключва в понеделник с гостуването на Швейцария, която води люта надпревара с Италия за първото място в група С. Двата тима са с равен брой точки, като "адзурите" гостуват на Северна Ирландия. Двубоите са с начален час 21:45.